Kännykätön lapsuus
Kolumni
Minun lapsuudessani tekniikan uusia tuulia kotiin toivat väritelevisio ja lankapuhelin, jossa oli pyöritettävä reikälevy. Ei ollut tietoakaan älylaitteista eikä mukana kannettavista puhelimista, kiitos aikakauden, jona satuin syntymään.
Me saman talon mukulat leikimme nukeilla, hyppäsimme narua, touhusimme hiekkalaatikolla ja talvella nautimme tervehenkisestä reippailusta ulkosalla milloin lumessa peuhaten, luistellen tai hiihtäen.
Ala-asteen kirjasto ja luokkakaverien lukusuositukset Viisikkoineen veivät minut toiseen maailmaan. Vasta jälkeenpäin tajusin, että mielikuvitus oli pikkuserkkuni lisäksi toinen lapsuuteni hyvä kaveri. Ilman sitä minulla olisi ollut tavattoman tylsää, mutta nimenomaan sen ansiosta olin tyytyväinen yksinkin pöristellessäni pikkuautoilla hiekassa tai barbeille kotia rakennellen.
Ilman mielikuvitusta en olisi ”toimittanut” hevoslehtiä, kun yritin istuttaa itseeni hevoshulluutta siinä onnistumatta. Niinpä aloin tuhertaa ”kirjoja” siskostani, rustata satuja ja seikkailuja, ja teini-iässä kirjoitin rakkaustarinoita omaan kesälehteeni.
Angelika-elokuvat ja Kaari Utrion historialliset romaanit avasivat ovia menneisiin aikoihin ja entisaikojen pukuloistoon. Ruutupaperi, kuulakärkikynä ja värikynät olivat luottoseuralaisiani.
Kaikki nuo tuotokset ovat minulla yhä tallessa aarrearkussani. Kaikesta muusta kirjakaapissani voisin luopua, mutta en tuosta palasesta itseäni, joka on olennainen osa sitä, mitä olen nyt ihmisenä ja kirjoittajana. En osaa edes aavistaa, millainen minusta oli tullut, jos minulla ei olisi ollut mielikuvitusta ja kimmokkeita sen ruokkimiseen. Siksi minua huolestuttaakin tämän päivän lasten päänsisäinen maailma. En usko kännykän elähdyttävän aivoja yhtä runsain höystein kuin lukeminen ja sen soveltaminen esimerkiksi metsäleikkeihin.
Arvostan sitä, että opin viihdyttämään itse itseäni. Tylsintä oli silloin, kun huushollistamme ei löytynyt tyhjää paperia. Silloin päätyivät lihakaupan käärepaperitkin teosten ja lehtien sivuiksi. Keitetty peruna kelpasi liimaksi ja välillä potutti, kun ne kaikki oli syöty.
Joulu, rauhoittumisen ja antamisen aika on kohta käsillä. Mitäpä jos lahjoittaisimme pyhinä aikaamme lapsille ja lukisimme heille? Muutkin lähiomaisemme saattaisivat riemastua, kun ennen kirjalahjan ojentamista lukisimmekin vaikkapa sen alusta pätkän ääneen. Oli teos sitten ajatuksia ravisteleva, piinaava tai puhtaasti viihdyttävä, kirjoja tässä kylässä riittää. Kirjastosta saa luettavaa ilmaiseksi yllin kyllin, ja onhan meillä monipuolinen kirjakauppa, josta varmasti löytyy jokaiselle mieluinen seuralainen.
Lukuelämykset heittävät meidät tuntemattomaan, liimaavat tekstin äärelle, pitävät otteessaan, aina antavat jotain. Ravitsevat sisintämme, siivittävät mielikuvitusta.
Mielikuvitus – sepä vastaerinomainen pääomasijoi-tus!
Kirjoittaja on Ruovedellä asuva pöytälaatikkoon kirjoittaja