Harjoitus tekee mestarin
Kolumni
Itsensä haastaminen ja uusien taitojen opettelu lienee aina hyödyllistä, oli taito mikä tahansa. Musiikki on aina ollut lähellä omaa sydäntäni, ja olen soittanut rumpuja monen monta vuotta. Soolosoittimeksi niistä ei ehkä kuitenkaan ole. Kävin ala-asteikäisenä myös muutamilla pianotunneilla, mutta soittaminen on ollut vuosikaudet epäsäännöllistä pimputtelua. Viime aikoina on kuitenkin herännyt haave harrastuksen edistämisestä, ja vuodenvaihteessa otin tavoitteekseni istua useammin pianon ääreen.
Huomasin heti riittävän konkreettisten tavoitteiden merkityksen. Lupaus istua pianon ääreen edes puoleksi tunniksi kahdesti viikossa auttaa eteenpäin ihan eri lailla kuin epämääräinen suunnitelma ”soitan sitten jossain vaiheessa kun ehdin.” Usein kävikin niin, että naapurisovun säilyttämiseksi ei illalla enää kehdannut pimputella ja harjoitukset siirtyivät seuraavaan iltaan. Ihminen on yllättävän luova keksimään tekosyitä haastavalta tuntuvan askareen välttämiseksi. Muistan elävästi, kuinka siisti huoneeni aikoinaan oli, kun minun piti lukea yo-kokeisiin. Sopivaa sijaistoimintaa tulee esiin sieltä sun täältä.
Eteenpäin harrastuksen parissa auttoivat Youtuben syövereistä löytämäni lukemattomat opetusvideot ja harjoitukset, jotka auttavat kehittämään tarkkuutta, kestävyyttä ja nopeutta. Harjoitukset ovat hyödyllisiä, mutta kivointa soittamisessa on tietysti lempikappaleiden opettelu. Kukapa jaksaisi jankata pelkkiä skaaloja ja sointuja illasta toiseen? Yritin pitää tavoitteeni realistisina ja ajattelin olevani tyytyväinen, jos vuoden harjoittelun jälkeen osaisin neljä kappaletta edes suunnilleen sujuvasti.
Hinkkasinkin samoja muutaman sekunnin pätkiä uudestaan lukemattomia kertoja. Pikku hiljaa se alkoi tuottaa tulosta ja sormet lipesivät väärille koskettimille yhä harvemmin. Olo oli riemukas, kun soitin ensimmäisen kappaleen läpi ilman yhtäkään virhettä.
Seuraavassa hetkessä taitojeni taso (tai pikemminkin niiden puute) realisoitui, kun Youtuben algoritmi tarjoili videota Beethovenia soittavasta kymmenvuotiaasta, jolle koskettimisto oli kehon luontainen jatke. Samalla tajusin, kuinka turhaa tällainen vertailu tietysti on. Omat tavoitteet on hyvä asettaa sopivaan mittakaavaan, ja mieleeni heräsikin kaksi kysymystä: Haluanko tulla ammattipianistiksi? Ja haluanko keskittää kaiken vapaa-aikani musiikille? Koska kohdallani vastaus on molempiin selvä ei, on vertailua turha jatkaa.
Tenava on varmasti myöskin harjoitellut tuhansia tunteja minua pidempään. Tuskinpa Einsteinkaan olisi keksinyt suhteellisuusteoriaa, jos olisi vain harrastellut fysiikkaa iltapuhteena. En usko, että vaikkapa Danten merkkiteoksia luettaisiin vielä vuosisatojen jälkeenkin, jos tämä olisi kirjoitellut pöytälaatikkoon ainoastaan harrastuksena. Oli ala mikä tahansa, taitonsa huippuunsa virittäneet lahjakkaat ihmiset herättävät kunnioitusta.
Oikeastaan sanassa ’lahjakas’ on harhaanjohtava kaiku, joka antaa ymmärtää taitojen kertyneen itsestään ikään kuin lahjana. Tosiasiassa oikotietä ei ole, vaan itsensä kehittämiseksi täytyy tehdä lujasti töitä. Sanoohan sen jo sananlaskukin: harjoitus tekee mestarin. Mitä taitoasi sinä haluat kehittää seuraavaksi?
Tuomas Lahtinen