Vakain tuumin ja harkiten
Kolumni
Vuosi sitten täytettyäni 65 vuotta jäin eläkkeelle. Olin saanut tehdä töitä koko ikäni suhteellisen terveenä ja hyvävoimaisena, ja töiden loppuminen ei aluksi tuntunut oikein miltään. Ajatuskin vielä kulki, ainakin omasta mielestä, joten olisin hyvin voinut vielä jatkaakin työntekoa. Toki ainakin vuosikymmenen olin jo pohtinut, mitä kaikkea teenkään ”sitten kun…”. Tai mitä en ainakaan tee, eli pelaa golfia. Pidin työstäni ja käytin siihen paljon aikaani myös iltaisin ja viikonloppuisin. Viimeiset pari työkuukautta olivat kiireisiä, koska kyseessä oli projekti, joka piti saada päätökseen.
Kun kaikki hommat oli tehty ja painoin toimiston oven viimeistä kertaa kiinni, iski tyhjyys. Somessa kerroin jääneeni eläkkeelle, joten sinne alkoi tulvia viestejä. Onnittelut, nauti nyt! Siitäkö, että ei enää tarvitse herätä joka aamu ennen seitsemää ja lähteä töihin? Vai siitä, että osaamistani ja työtäni ei enää kukaan tarvitse?
Heräsin edelleen joka aamu samaan aikaan, vaikka mihinkään ei ollut kiire. Yöunikin tahtoi olla katkonaista, ja heräilin aamuyöllä miettimään kaikkea turhanaikaista. Toisaalta, aamuisin oli kerrankin aikaa lukea lehdet ja katsoa telkkaria. En kuitenkaan saanut tartuttua oikein mihinkään toimeen, ja aika kävi pitkäksi. Talvi tuli jo lokakuussa, sekin muka rajoitti.
Tyhjänpanttius vasta onkin pelottavaa. Pitäisiköhän mennä takaisin töihin?
Pikku hiljaa aloin tajuta miksi olin levoton. Kiire, suorittaminen, asioiden valmiiksi saaminen, tehokkuus ja kaikenlainen muu täytyminen ovat itse aiheutettua stressiä, mutta tyhjänpanttius vasta onkin pelottavaa.
Pitäisiköhän mennä takaisin töihin, tuumin.
En varmaan ollut ainoa laatuani, sillä eri mediat pursuavat kaltaisilleni vinkkejä, millä konsteilla eläkkeellä eletään täyttä elämää. Hanki harrastus, kuntoile, matkusta, opiskele, tee sitä ja sen jälkeen tätä. Ole armollinen itsellesi.
Hetkinen, mitäs tuo tarkoitti?
Terveyteni ja hyvinvointini ei kiinnosta ketään muuta kuin minua, joten niistä kannattaa itse pitää huolta.
Pikku hiljaa ymmärsin, että vaikka sähköpostini ja puhelimeni olivat jo hiljentyneet työssäoloaikoihini verrattuna, se ei enää ahdistanut minua. Päin vastoin. Panin merkille, että maailma jatkaa kulkuaan ilman rehkimistäni. Voin siis huoletta keskittyä olemaan hyvä ja tarpeellinen itselleni ja läheisilleni tärkeissä asioissa. Mutta ei niin, että jokainen päivä olisi suunniteltu ja kalenteri edelleen täynnä itse aiheutettua kiirettä.
Aloin antaa itselleni armoa. Tajusin, että tekemisilläni ei ole juurikaan merkitystä muille kuin minulle. Miksi siis panostaisin paljoakaan muihin kuin itselle tärkeisiin asioihin. Ajatellaanpa vaikka terveyttä. Loppujen lopuksi terveyteni ja hyvinvointini ei kiinnosta ketään muuta kuin minua, joten niistä kannattaa itse pitää huolta.
Kalastus, metsän ja oman puutarhan antimet tuovat ravintoa pöytään ja tuottavat hyvää oloa, vaikka eivät bruttokansantuotetta lisääkään. Polkupyörän kumin paikkaaminen yhdessä viisivuotiaan tyttärenpojan kanssa tuntuu nykyisin huomattavan mielekkäältä tehtävältä, jos sitä vertaa vaikka työaikaraportin laatimiseen excelissä.
ET-lehti ja muut aviisit olivat siis oikeassa. Eläkkeellä ollessa voi elää täyttä elämää, mutta se on itse vakain tuumin ja harkiten elettävä.