Heikki Itänen.
Heikki Itäsen vuodenvaihteen pohdintoja: Uudet kujeet
Kolumni
Uuden vuoden juhliminen on yksi maailman riehakkaimmista karnevaaleista.
Sitä vietetään kaikissa maissa, muttei tietenkään samaan aikaan, vaan kaikilla kansoilla on olemassa omat perinteensä.
Meillä, niin kuin monessa muussakin maassa, noudatetaan nykyään roomalaisten aikoinaan muokkaamaa kalenteria, mutta muinaiset suomalaiset viettivät uutta vuotta kekrinä, eli heti satokauden jälkeen.
Tulevan vuoden tapahtumia ennustettiin silloin heittämällä löylyttelyn jälkeen vihta saunan katolle ja sen asennosta voitiin sitten nähdä, mitä vuosi tuo tullessaan.
Joskus tulevia kuulosteltiin myös heittämällä heiniä ylös kattoon.
Mitä enemmän jäi olkia orsille, sitä parempaa oli vuoden aikana tiedossa.
”Uusi vuosi, uudet kujeet”, kuuluu vanha sanonta ja se pitää hyvin paikkansa, niin kuin vanhat sananlaskut yleensä tekevät.
Moni satsaa kaikkensa nimenomaan uuteen vuoteen ja uuden alkuun, koska silloin on kaikkein paras ja mieleenpainuvin hetki aloittaa uusi ja parempi elämä.
Kuinka monta tupakkalakkoa tai raittiuslupausta on tehty juuri silloin.
Kuinka monta dieettiä tai kunto-ohjelmaa onkaan aloitettu vuoden vaihtuessa.
Juhlimista on päättäjien taholta rajoitettu, ihan meidän oman etumme tähden.
Kun vanha vuosi on rämmitty huonoja tapoja noudattaen jotenkuten maaliin, niin ihminen haluaa kaivaa itsestään esiin parempia luonteenpiirteitä ja tahdon lujuutta ja uskoo vilpittömästi niiden löytymiseen, vuosi toisensa jälkeen.
Minä koitin joskus vältellä lupausten antamisen ikävää painetta ja keksinkin muka nerokkaasti luvata, että tulevana vuonna ei muutu kohdallani mikään. Onhan se lupaus sekin. Mutta se oli paha virhe. Siinä sitä vasta olikin lupausta pidettäväksi.
Uuden vuoden juhlintaan on usein liitetty shamppanja, tai joku muu halvempi sihijuoma. Pikari kourassa lasketaan viimeiset sekunnit pois kellosta ja tasan puolelta öin alkaa sitten hillitön riemu ja kaikkien lähellä olevien halaaminen.
Toinen hyvin perinteinen tapa on ollut paukutella kaikenlaisia pommeja ja raketteja.
Ennen sai ammuskella mielin määrin koko joulun jälkeisen viikon, mutta nyt se on rajattu vain aattoiltaan. Myös perinteinen lyijypitoisen uuden vuoden tinan valaminen on ollut jo muutaman vuoden Eu:n määräyksestä kokonaan kiellettyä.
Juhlimista on päättäjien taholta rajoitettu, ihan meidän oman etumme tähden.
Suomalaiset ovat tunnetusti jäyhää, tottelevaista ja harvinaisen onnellista kansaa.Täällä luotetaan vielä päättäjiin ja poliisiin ja on totuttu nöyrästi siihen, että kaikkeen mitä haluaisi tehdä, pitää muistaa kysyä lupa. Monesti useammastakin paikasta.
Vertailu naapurimaihin onkin aika hupaisa:
Suomessa on kaikki kiellettyä, jos ei sitä ole erikseen sallittu.
Ruotsissa on kaikki sallittua, jos ei sitä ole erikseen kielletty.
Tanskassa taas kaikki on sallittua, vaikka se olisi kiellettyäkin.