Heikki Itänen.
Aviossa
Kolumni
Silmiini osui tässä taannoin tieto, että vuonna 2022 oli maassamme solmittu avioliittoja vähiten sataan vuoteen. Minusta se oli jotenkin mielenkiintoista, kun väkeä on sentään huomattavasti enemmän kuin silloin?
Uutinen viestii yhteiskunnan asenteiden muuttumisesta ja erilaisten parisuhteiden hyväksymisestä. Niin sanotuista susipareista ei kukaan enää puhu mitään ja jatkuvasti yleistyvät ”sinkutkin” tulevat oikein hyvin toimeen.
Toisaalta sitten tietysti avioerotkin olivat vähentyneet. Ei kai se ihme ole, jos ei kerran papin puheilla käydä ollenkaan, niin eihän erotkaan tule tilastoihin.
Aikoinaan avioliittomarkkinoilla vain miehet olivat vahvoilla, koska he tulivat elämässä toimeen poikamiehinäkin, mutta naisten oli selviytyäkseen pakko päästä vihille ja mielellään tietysti mahdollisimman hyvään naimakauppaan, oli sitten seassa rakkautta, tai ei. Monesti kuulemma ei.
Naimisiin siis viipymättä piti mennä, jos kerran pääsi. Monesti suku parhaansa mukaan yritti auttaa asiassa ja värväsi avuksi pätevinä pidettyjä puhemiehiä.
Kun liitto sitten tavalla tai toisella syntyi, niin siinä sitä sitten avioparina sinniteltiin, yleensä aina ihan loppuun asti, eli siihen saakka kun toinen kuoli.
Avioliittoasiat ovat kautta aikain olleet ymmärrettävästi kaikille kansoille niin tuttuja, että niistä on kirjoitettu hyvin paljon teräviä sutkauksia. Esimerkiksi: ”Avioliitto on ainoa taistelu, jossa osapuolet menevät yöksi vierekkäin nukkumaan.” ”Rakkaus on sokea, mutta kyllä avioliitto saa silmät aukeamaan.”
Ei avioliitto kuitenkaan ihan kamalaa voi olla, kun tosi moni on mennyt vihille montakin kertaa. Vuoden 2017 tilaston mukaan suomen ennätys on 12 kertaa.
Minusta tuntuu, jos olisin ollut tuo 12. puoliso alttarilla, niin voisi pikkusen hiipiä jo mieleen, että voikohan tuon aviosiipan vihkilupaukseen oikeasti luottaa?
Aikoinaan kun tytöt alkoivat tosissaan meitä kiinnostaa, niin Kyöstin kanssa joskus pohdimme ihan tosissamme, että osuukohan meidän kohdalle sitä oikeata, jonka kanssa voisi harkita naimisiin menoa ja jopa perheen perustamista?
Ja miten sitä sitten siinä tilanteessa osaisi asioita muka hoitaa?
Kummallakaan meistä ei ollut asiaan oikein mitään näkemystä.
Kyösti kysäisi neuvoa ohi kulkevalta isältään.
Hän vastasi heti, että avioliiton tärkein tukipilari on ehdottomasti tasavertaisuus. Kaikissa tärkeissä päätöksissä pitää ottaa aina molempien mielipiteet yhtä lailla huomioon, sekä vaimon, että anopin.
Niillä eväillä ei tule omalle kohdalle mitään isoja kahakoita ja aika kuluu niin ettei sitä oikein huomaakaan.
Kyösti katseli ylpeänä hymyssä suin poistuvan isäukkonsa perään.
– On siinä jumankauta vaan kova äijä! Se on oikeasti ratkaissut yhden maailman suurimmista arvoituksista.