Elämää kuplilla vai ilman?
Kuplassa eläminen on viimeaikojen suosikki-ilmaisu sille, että joku ei ymmärrä jotain oman ajatusmaailmansa ulkopuolella tapahtuvaa, joko tarkoituksella tai tiedostamattaan. ”Missä kuplassa sinä oikein elät?”, kysytään helposti, jos joku ihmettelee itselleen outoa asiaa tai tapahtumaa. Uusi ilmiö tämä ei kuitenkaan ole; ihmiset ovat kautta aikojen eläneet erilaisissa kuplissa.
Metsästäjä- ja keräilijäihmisen liikkuminen ja tiedonsaanti oli melko rajoittunutta, eikä maailmasta oman reviirin ympärillä tiedetty kovinkaan paljoa. Tekniikan kehittyminen on sekä fyysisen liikkumisen, että tiedon liikkumisen suhteen laajentanut ihmisten elinpiirejä merkittävästi. Liikennevälineiden kehittyessä on ollut koko ajan helpompaa lähteä etsimään uusia näkökulmia elämäänsä, ensin naapurikylistä, sitten naapurimaista ja lopulta vaikka toiselta puolelta maailmaa. Posti, lehdistö, radio, televisio ja myöhemmin monet erilaiset sähköisen tiedonvälityksen kanavat ovat tuoneet mahdollisuuden pysyä ajan tasalla ja oppia uutta omasta fyysisestä olinpaikasta riippumatta.
Toisaalta nykytekniikka on tuonut meille mahdollisuuden myös lukittautua yhä tiukemmin omaan kuplaamme. Sosiaalisessa mediassa on helppo valita keskustelukumppaneiksi vain samanmielisiä ja samasta aiheesta mielipiteitään esittäviä kumppaneita. Osittain somen algoritmit tekevät tätä tietämättämme ja haluamattamme; sinulle näytetään vain päivityksiä, joita algoritmien luojat olettavat sinun haluavan nähdä tai itse haluavat sinun näkevän. Helposti syntyy harha, että kaikki ovat jostain asiasta samaa mieltä, vaikka todellisuudessa voi olla kyse hyvinkin pienestä joukosta, joka sattuu vain olemaan saman kuplan sisällä.
Sosiaalisessa mediassa on helppo valita keskustelukumppaneiksi vain samanmielisiä ja samasta aiheesta mielipiteitään esittäviä kumppaneita.
Yksi hyvä esimerkki kuplautumisesta ovat poliittiset puolueet. Ennen vaaleja puolueet kannattajineen ovat omissa kuplissaan ja käyttävät kampanjoidessaan lupauksia, joiden ajattelevat kiinnostavan juuri heidän kuplassaan olevia ihmisiä. Vaalien jälkeen ainakin hallitukseen haluavien on tultava oman kuplansa ulkopuolelle ja nähtävä maailmaa myös muissa kuplissa elävien näkökulmista. Oppositioon jäävät puolueet pysyvät yleensä vaalikauden ajan kuplissaan ja arvostelevat sieltä hallituksen toimia. Viime aikoina on tuntunut, että puolueet ovat yhä tiukemmin sisällä kuplissaan, eikä edes hallituksessa pystytä näkemään riittävästi oman kuplan ulkopuolelle. Tämä voi olla hyvinkin haitallista päätöksenteon kannalta, koska päättäjän asemassa, jos missä olisi tärkeää osata huomioida asiat mahdollisimman monelta kantilta ja osata myös ottaa oppia muiden näkökulmista.
Itse elän olosuhteissa, joissa kuplautuminen on haastavaa, halusi sitä tai ei. Palvelualalla yrittäjänä toimiessa saa ja on pakko olla tekemisissä kaikenikäisten, kaikkia poliittisia mielipiteitä edustavien ja kaikenlaisista muista lähtökohdista tulevien ihmisten kanssa. Lisäksi työmatkailu kotimaassa sekä ulkomaille on laajentanut omaa kuplaani merkittävästi. Harrastuksena palokuntatoiminta on auttanut kuplan laajentamisessa kahdella tavalla; ensinnäkin toiminnassa on mukana monipuolista porukkaa niin iän, ammatin kuin muiden kiinnostuksen kohteiden mukaan, toiseksi palokunnan perusarvoihin kuuluu se, että kaikkia autetaan tasapuolisesti ihmisen taustaan tai muihin ominaisuuksiin katsomatta. Toisaalta taas luottamustoimissa toimiessani eri eturyhmien asioita ajaessa on pakko hieman kuplautua ajamansa asian ympärille. Mutta jos haluaa, että asiat edistyvät haluamaansa suuntaan, on pakko ottaa huomioon myös oman kuplan ulkopuolella toimivien mielipiteet.
Elän olosuhteissa, joissa kuplautuminen on haastavaa, halusi sitä tai ei.
Kesällä tämä kuplassa eläminen tuli itselleni hauskasti havainnolliseksi somen kautta. Muutamien eri bändien keikkaillessa Olympiastadionilla minulle näkyneiden somepäivityksen perusteella olisi voinut kuvitella, että stadionilla oli koko Suomen väestö. Toisaalta toisen, stadionin myös loppuunmyyneen artistin keikasta sain ensimmäisen kerran tiedon vasta keikkaa seuraavana päivänä, kun pesäpallosta uutisoiva sivusto laittoi videota lavalla käymään päässeestä pesäpalloilijasta. Ilmeisesti oman somekuplani noin viidestäsadasta kaverista ei tuolla keikalla ollut kukaan.
Muutama viikko sitten radiossa uutisoitiin tutkimuksesta, jossa oli kysytty ihmisten halua muodostaa parisuhdetta jotakin muuta puoluetta kannattavan ihmisen kanssa. Eri puoluetaustat vaikuttivat yllättävän paljon pariutumishaluihin. Jutun yhteydessä haastateltiin pariskuntaa, jossa osapuolet edustivat puoluekannatuksessa aivan eri suuntia. Haastattelussa he totesivat huomanneensa, että erilaisista poliittisista mielipiteistään huolimatta he ovat loppujen lopuksi suuresta osasta asioita hyvin samaa mieltä. Tämä on hyvä osoitus siitä, että omaa kuplaansa kannattaa laajentaa, tai jopa rikkoa se. Ulkopuolella saattaa sittenkin olla mielenkiintoista elämää.