Teemakolumni
Kun omistaa vanhan talon tai kesämökin, ei remonteilta voi välttyä. Niitä tulee sitä mukaa, kun edellinen on saatu tehtyä.
Jos vielä asioista täytyy päättää pienellä budjetilla ja kuuden muun serkuksen kanssa, vie jo päätöksenteko aikaa. Mikä on tärkein asia? Onko joku kiireellisempi toista?
Jos tärkeimpänä pidetään rakennuksen säilymistä, on tietysti katto vanhassa rakennuksessa kaikkein oleellisin. Sitten tulevat ikkunat. Niin ainakin meidän tapauksessa (vaikka niin haikailemme myös olohuoneremonttia).
Pohtiessa ikkunoita alkoi sitten tulla listalla vaikka kuinka monta.
Kun toistasataa vuotta vanhan huvilarakennuksen yläkerran ikkunasta alkoi käydä sellainen huiku, että sisällä ei enää viileämmällä kelillä pystynyt palelematta nukkumaan, lähdimme pohtimaan ikkunaremonttia.
Pohtiessa ikkunoita alkoi sitten tulla listalla vaikka kuinka monta. Merenpuoleinen, mistä kamalimmin sisään puhuroi, oli tietysti ykkösprioriteetti, mutta muutkaan huvilan yläkerran ikkunat eivät nekään silmää hivelleet. Maalit olivat halkeillee, helat ruostuneet tai hukkuneet.
Ihan yksinkertaista ei kunnostuksesta ollut päättää. Puolet porukasta halusi kokonaan upouudet ikkunat vaikka alumiinista, toinen puoli taas piti suojeltavan talon moisia ikkunasuunnitelmia pyhäinhäväistyksenä ja kannatti vanhojen käsin kunnostamista.
Vaihtoehtojen pohdinnassa vierähti vuosi. Lopulta saimme paikalliselta nikkarilta tarjouksen koko huvilan ikkunoinen kunnostuksesta. Ja se oli suolainen!
Taas keskusteltiin. Sitten yritettiin sopia kunnostuksista osissa. Lopulta paikallinen Strömsööstäkin tuttu ammattilainen suostui tekemään muutaman ikkunan käsin, jos arvon huvilanomistajat sitten itse raaputtaisivat karmit kuntoon, var så goda. Huonokuntoisin ikkuna todettiin kuitenkin täysin korjauskelvottomaksi. Se tilattiin karmeineen mittatilaustyönä. Kunnes se oli asennettu paikoilleen, oli talvi jo ovella.
Olivatko kittaukset jo menettäneet tehonsa?
Siinä välissä kuistin ikkunat alkoivat falskata. Vettä lorisi korkeista ikkunoista jostain ihmeen kautta sisälle ja ikkunan välipuiden läpi alakarmiin, jossa alkoi näkyä jo mustumisen merkkejä. Olivatko kittaukset jo menettäneet tehonsa?
Nyt on edessä jälleen uusi remonttikierros. Miten menetellä alakerran ikkunoiden ja kuistin ikkunoiden kanssa?
Jo tässä vaiheessa on varmasti käynyt selväksi, että meillä serkuksilla on peukalo keskellä kämmentä. Puhua paapattaa osataan kyllä, mutta käsillä tekemisen taito on jäänyt edelliselle sukupovelle.
Jotta edes hiukan ymmärtäisin asian päälle, päätin mennä vanhojen ikkunoiden kunnostuskurssille. Teiskon vanhassa pappilassa pidetty kurssi olikin vallan mainio. Pääsi edes pikkuriikkisen hajulle, mistä on kyse. Se opetti, että vanhan kunnostus ei ole rakettitiedettä, vaan se vaatii viitseliäisyyttä, innostusta – ja aikaa.
Jos sopivat lomaviikot huvilalla ensi kesänä osuvat kohdalle, voin hyvinkin edes koettaa kantaa korteni kekoon ikkuna-asiassa. Mutta kesä on lyhyt ja serkkuja omine lomaviikkoineen paljon. Kuka haluaa viettää sen ikkunoita raaputellen, vermissoja sekoitellen, kittiä leipoen ja maalia sutien? Se onkin jo toinen juttu.
Jäin vuorotteluvapaalle puoli vuotta sitten vaatimattomin suunnitelmin. Ajatuksena oli pysähtyä, nollata pää ja tehdä kuolinsiivous.
Jäin vuorotteluvapaalle puoli vuotta sitten vaatimattomin suunnitelmin. Ajatuksena oli pysähtyä, nollata pää ja tehdä kuolinsiivous.
Luetuimmat
Tuoreimmat
Metsäjänis oli vapun alla vielä lähes valkoinen. Jänöjussi kuvattiin 28. huhtikuuta Ruoveden Pilkotulla.
Esko Lahtinen
Kunnanvaltuusto kokoontuu valtuustosalissa. Kuva helmikuun valtuuston kokouksesta.
Sirkku Somero
Uutiset
Elämänmeno
Kulttuuri
Pääkirjoitus
Kolumnit
Blogit
Kirkonkellot
Yleisöltä
Lukijan kuva
Jätä ilmoitus Ruovesi-lehteen
Ruovesi-lehden mediakortti
Jätä ilmoitus Teisko-Aitolahti-lehteen
Teisko-Aitolahti-lehden mediakorttii
Pohjoisviitta-lehden mediakorttii
Rekisteriseloste
Tilaa Ruovesi-lehti
Osoitteenmuutos Ruovesi-lehti
Tilaa Teisko-Aitolahti
Osoitteenmuutos Teisko-Aitolahti
Ruoveden Sanomalehti Oy • Honkalantie 2 • 34600 Ruovesi •
Puh. 03 476 1400 • Rekisteriseloste