Mummuilun ahdistus ja onni
Kolumni
Tulin vastikään toisen kerran mummuksi. Lapsenlapset asuvat kaukana, joten heitä voin tavata vain muutaman kerran vuodessa. Ja kun tapaamme, sukellan lapsiperheen arkeen hetkeksi totaalisesti, tällä kertaa reiluksi kahdeksi viikoksi.
Mummuilu on uusi elämänvaihe, joka vaatii omassa päässä pienen päivityksen.
Kun uusi ihminen syntyy sukupolvien ketjuun, jotakin liikahtaa uuteen asentoon. Paikkasi ketjussa vaihtuu samalla tavalla, kuin perheenjäsenen kuolemassa.
Muutokseen saattaa liittyä jopa surua, ainakin haikeutta. Mummuksi tuleminen vaatii sulattelua, liittyyhän uusi rooli ikääntymiseen, joka ei ole vain vuosia, vaan myös suhde ympärillä oeviin ihmisiin.
Neuvoja koitan vauvan vanhemmille olla antamatta, jos ei niitä erikseen pyydetä. Onneksi muistan omilta vauvavuosilta, miten antiikkisilta vanhat oman lapsuuden tavat tuntuivat. Ajat ovat nyt toiset – taas kerran.
Esimerkiksia: miten vastasyntyneen kuuluukaan nukkua: vatsallaan, selällään, kapalossa, ilman peittoa, perhepedissä?
Ohjeet ja niiden perustelut ovat vuosikymmenten mittaan vaihtuneet monta kertaa.
Tällä matkalla ensimmäisen viikon ajan jaoimme perheen h-hetken odotuksen. Päivät laahustavat hitaasti ohi, eikä mitään tapahtunut, vaikka sekä äiti että tukijoukot sitä kovasti jo toivoivat. Vihdoin alkoi tapahtua ja koimme syntymän hetkien jännityksen sekä helpotuksen ja ilon, kun kaikki sujui hyvin. Minä kuulin tapahtumista viestien kautta, olin itse kaitsemassa isoveljeä.
Pian ensimmäiset vauvanyytin nuuhkaisut ja pienokaisen tuhina sulattivat isovanhempien sydämen.
Muutaman vuorokauden kuluttua elimme perheen tuoreen jäsenen kotiinpaluun hetken hämmennyksen ja hiljalleen päivä päivältä paremmin löytyvän rutiinin.
Vaikka miten kliseeltä kuulostaa, lapsen syntymä on ihme. Ihme, joka herättää isoäidissäkin kysymyksiä, tuntemuksia ja muistoja.
Konkretiaa ihmetellään senteissä ja kiloissa: miten tämä topakka, liki nelikiloinen vauvakäärö mitenkään mahtui hennon äitinsä vatsaan?
Muistoja pulpahtaa pintaan kivikaudelta: kun vastasyntyneen on muutaman kerran saanut syliinsä, jostain kaukaa nousee varmuus ja tieto oikeista otteista. Vaikka tämän kaiken luuli jo unohtaneensa!
Nostalgiaa yllättävissä paikoissa: kaalinlehtiä jääkaapissa! Tiedän, mitä se merkitsee! (Varmasti moni äiti tietää, silti selvennykseksi: Imettävän äidin täysien rintojen kivuliaisuuden laimentamiseksi kylmät kaalinlehdet ovat koeteltu kansanperinteen keino).
Kotiinpaluun jälkeen on helppo todeta: mummuilu tuo kuitenkin enemmän autuutta kuin ahdistusta. Ja haikeutta, sillä etänä vauvaa ei saa syliin.