Kirjat kielletty?
Kolumni
Kirjamessuille tungeksii jälleen väkeä; Helsingissä oli 98 000 kävijää. Tosin äskettäin yksi ärhäkkä kirjoittaja valitti, millaista metsän tuhlaamista on kirjojen painaminen. Hän käsitti, että kirjat painetaan paperimassaksi silputuista tukkipuista. Vaikka kirjoittajalla olikin ajan tapaan vankka mielipide metsätaloudesta, metsänkäytön perustieto olisi ollut hänelle tarpeen. Tarkentava vastine onneksi selvensi, että yhdestä tukkipuusta tulisi kyllä 1 200 noin 250-sivuista kirjaa mutta onneksi paperia tehdään kuitupuusta, johon kelpaa tukkia heikompi puuaines.
Puolestaan kirjailijat ovat älähtäneet siitä, miten kirjan siirtyminen sähköiseksi on nipistänyt heidän tulojaan. Puollan painettua kirjaa, esinettä. Kantta myöten siihen tulee fyysinen kontakti, joka hahmottaa teoksen kokonaisuutta. Paperille painettu teksti on tutkitusti myös rauhoittavampaa ja silmillekin ystävällisempää kuin digiteksti.
Tutkimustulokset jatkavat entistä suuntaansa: nuorten lukutaito on heikentynyt. Se koskee ensin aivan mekaanista lukutaitoa ja sen jälkeen ymmärtävää, arvioivaa lukutaitoa. Syystä voikin kysyä, mikä koulujärjestelmässä on mennyt pieleen, jos monien 9-vuotisen peruskoulun päättävien lukutaito on molemmilta osin heikko, vaikka äidinkieli olisi suomi. Maahanmuuttajiin liittyvät omat kieliongelmat.
Viime keväänä ilmestynyt väitöstutkimus todisti, että koulussakaan ei välttämättä velvoiteta lukemaan. Jos teksti on pitkä tai ei muuten nappaa, saa lukea osan. Jos osakaan ei onnistu, voi jättää lukematta tai katsella liikkuvaa kuvaa. No, siinä ei totisesti lukutaito kartu.
Entä mikä on notkahtanut niin, että lapsen lukutaitoa ei kyllin tueta myös kotona? Kirjastokortti on ilmainen, mutta vaikkapa lapselle myös jokunen oma kirja on aarre.
Sitä lapsi perässä, mitä aikuinen edellä.
Valitettava totuus on, että vuosi vuodelta aikuistuvasta nuorisosta osan luku- ja kirjoitustaito on kapeutunut. Nyt, kun medioissa tuutin täydeltä kerrotaan katastrofeista, on oleellista nähdä sekin, missä sävyssä ja mistä näkökulmasta ne kerrotaan. Jatkuva näpsyttely ja hyppiminen otsikosta ja tekstistä toiseen jättää niiden tärkeysarvon ja keskinäisen suhteen hahmottumatta. Jos tekstejä luetaan vain vaikka puhelimesta, luettavan poimivatkin helposti algoritmit, ja näin oma valinta supistuu. Jos lähiaikuisetkin antavat mallin tällaiseen levottomaan lukemiseen, sitä lapsi perässä, mitä aikuinen edellä.
Lukemisongelmaan ei ole yhtä vastausta, mutta Lukuboost-kampanja on yksi yritys. Siinä haastetaan nuoret lukemaan vartin verran päivässä. Tosin kirjan ääreen olisi pysähdyttävä, annettava sen ottaa haltuunsa, jolloin jatkuvan kiireen keskellä rauhoituttaisiin.
Kirjamessuilla on pinoittain punnittua tekstiä, hienoja keskusteluita ja kirjoille myönteinen ilmapiiri. Suurimmissa medioissa käsitellään kulttuurin alasajoa ja kirjailijoiden ahdinkoa, mutta vaikkapa maan suurimmista kirjatapahtumista niissä kerrotaan perin pinnallisesti tai niille ei edes löydy tilaa toisin kuin vaikka amerikkalaisille luurankojuhlille.
Onneksi kielto kumottu. Kirjat sallittu.