Rauhattomuudesta rauhaan
Markuksen evankeliumissa luvussa 10 kerrotaan miehestä, jolle oli epäselvää, miten hän perisi ikuisen elämän. Kysymys oli hänelle polttava, koska hän tuli sitä kysymään juoksujalkaa Jeesukselta. Hän tunsi juutalaisen lain ja oli sitä tunnollisesti noudattanut. Sisimmässään hän kuitenkin epäili, vaikka hän oli elänyt fariseusten ja lainopettajien ohjeiden mukaan. Puuttuiko vielä jotain?
Evankeliumi kertoo myös, että mies oli rikas. Siitä huolimatta miehen sielussa ei ollut rauhaa, vaikka hänen ajalliset tarpeensa oli tyydytetty ja nuhteeton elämä antoi hänelle sosiaalisen arvostuksen. Häneltä puuttui jotain, jota hän itsekään ei osannut selittää. Oliko Jumalan käskyjen pitäminen sittenkään tae ikuisesta elämästä vai tarvittiinko vielä muutakin?
Jeesus näki miehen sisimpään saakka. Hän näki siellä esteen, jota mies ei osannut ajatella. Hänen elämänsä oli keskittynyt omaan hyvinvointiin. Olisiko miehen elämä muuttunut, jos hän olisi myynyt omaisuutensa ja antanut rahansa köyhille, niin kuin Jeesus kehotti? Olisiko hän sittenkään ollut siihen sisimmässään valmis vai olisiko hän jäänyt suremaan menetettyä omaisuuttaan? Jeesus näki, että edelleenkin hän olisi ollut sisimmässään sidottu varallisuuteensa. Vaikka mies sanoi noudattavansa käskyjä, pitikö hän myös ensimmäisen käskyn? Rikkaudesta oli tullut hänelle elämän keskipiste, johon hän halusi turvautua.
Kun opetuslapset kyselivät, kuka voi pelastua, Jeesus antoi yllättävän vastauksen: ”Ihmiselle se on mahdotonta, mutta ei Jumalalle. Jumalalle kaikki on mahdollista.” Hän ei puuttunut miehen omaisuuteen.
Miehen rauhattomuuden syy ei ollut omaisuudessa, vaan siinä, että omaisuus ei ollutkaan hänen elämässään renki vaan isäntä, joka sai hallita. Hänen omat tekonsa, lain käskyjen pitäminen ei antanut rauhaa. Jeesus halusi osoittaa, että elämän levollisuus tulee ihmisen ulkopuolelta. Johanneksen evankeliumissa Jeesus sanoo: ” Oman rauhani minä annan teille, en sellaista, jonka maailma antaa.” (Joh.14:27)
Heikki Vilenius