Heidi Köngäs
Elämän hanttikortit?
Kolumni
”Me ollaan nää kortit saatu, mitä meillä on. Paikkakunnan vahvuudet liittyvät pääasiassa matkailuun, kulttuuriin, luontoon ja historiaan.”
Näin sanoi kunnanhallituksen puheenjohtaja Marcus Hackman huhtikuisessa yrittäjäillassa, jossa pohdittiin, miten tänne saataisiin lisää teollisuutta. Ruovesi-lehden raportin perusteella sananvaihdossa sinkoili kipinöitä. Kunnalta toivotiin teollisuushalleja, ei taidepuuhastelua.
Lukijalle tuli semmoinen olo, että teollisuus ja työpaikat nähtiin vaihtoehtona matkailulle ja kulttuurille. Vaikka eihän se niin voi olla.
Molempia tarvitaan, jotta Ruovesi pysyy elinvoimaisena.
Elinvoima edellyttää, että kunnassa on työpaikkoja. Ja vielä parempi, jos mahdollisimman monen eri alan työpaikkoja.
Nykyisten pihlojen ja visukalusteiden kasvu ja menestys ovat eniten kiinni talouden ja politiikan suhdanteista. Niistä on kiinni myös uusien yritysten halu tulla Ruovedelle. Mutta en usko, että houkutukseksi riittää, että kunta pystyttää teollisuushalleja. Tarjolla pitäisi olla jotain myös niille, jotka tekevät ne työt.
Vetovoimaa ei lisää terveyskeskuksen vuodeosaston lakkautus (vaikka harva toivoo lasarettiin joutuvansa), mutta kartalla Ruovesi on hyvässä paikassa. Tarjolla on yhä kohtuuhyvät palvelut, huippuhyvä koulu, päivähoitoa, kosolti harrastuksia – ja niitä Hackmanin mainitsemia kulttuuria, luontoa ja historiaa.
Ne nimittäin antavat asuinpaikalle mielen ja merkityksen.
Ruovedestä on kehkeytynyt aikamoinen kulttuuripitäjä.
Ja, kyllä. Ruovedestä on kehkeytynyt aikamoinen kulttuuripitäjä. Alkaneen kesän tapahtumakalenteri on täydempi kuin koskaan. On konsertteja, kirjallisuustapahtumia, teatteria, kuvataidetta, keskusteluja ja muuta hengen ravintoa.
Vinhan kirjakaupan uusi tuleminen on vilkastuttanut kirkonkylää myös sysisynkimpinä hetkinä. Sen yhdessä seurakunnan ja kunnan kanssa järjestämät lukukinkerit ovat kiertäneet eri kylissä ja keränneet sadoittain kuulijoita.
Naapurissa oleva Mänttä-Vilppula on hyvä esimerkki siitä, ettei matkailijoiden varaan rakennettu laadukaskaan kulttuuri tarjoa riittävästi elinvoimaa. Vaikka museot, kuvataideviikot ja musiikkijuhlat keräävät valtavia yleisöjä, hiljaisen pääkadun liikehuoneet ovat autioita.
Elinvoiman kannalta kestävää on lopulta vain se, että onnistuu puhuttelemaan myös paikallista yleisöä. Kuntalaisten on koettava kulttuuri, luonto ja historia omikseen.
Iskelmälaulaja Ahti Lampi lauloi vuonna 1980 levylle Heikki Annalan säveltämän ja Vexi Salmen sanoittaman melankolisen laulun Elämän valttikortit. Kuulin siitä kerran cover-version, jossa ”valttikortit” oli käännetty ”hanttikorteiksi”.
Suotta oli bändi väännellyt nimeä. Vexi oli alun perinkin tehnyt laulunsa parodiaksi.
Ruovedelle annetuista korteista ei välttämättä löydy täyskättä eikä värisuoraa, mutta eivät todellakaan mitkään hanttikortit ole. Kyllä näillä kehtaa pelata.
Kirjoittaja on Ruoveden kesäasukas