Heikki Itänen.
Tarinointia
Kolumni
Ihmisille kovasti mieluisia ovat aina olleet kaikki mukaansa tempaavat tarinat. Sadut, saagat, pitkät runomittaiset laulut ja niiden esittäjät olivat aikoinaan supersuosittuja. Trubaduurit ja muut hyväpuheiset esiintyjät kiersivät ammattilaisina toreilla ja ylhäisten hoveissa ja heitä oikeasti arvostettiin.
Heillä oli myös harvinainen lupa saada pilkata rivien välissä tiettyyn rajaan asti hoviväkeä ja jopa kuninkaallisia.
Siinä oli kyllä aina oma tietty riskinsä. Jos raja ylittyi, niin keikkaelämä päättyi saman tien vankityrmään tai pahimmassa tapauksessa jopa narun jatkoksi.
Monenlaisia tarinoita on myös innolla kirjoitettu talteen siitä asti, kun jotain paperintapaista materiaalia on osattu jostain massasta pusertaa, tai nahasta tehdä.
Sitä ennen hakattiin jo kiveen kaikki ne asiat, joiden ei haluttu painuvan unholaan.
Ikivanhoissa teksteissä jaettiin poikkeuksetta aina historiallista tietoa tai kerrottiin jotain kuuluisaa legendaa, joka oli kulkenut sukupolvesta toiseen jo vuosisatoja.
Kaikkien kansojen tunnetut kansalliseepokset perustuvat juuri tällä lailla säilyneisiin ikiaikaisiin kertomuksiin, kuten meidän Kalevala.
Sadut, saagat, pitkät runomittaiset laulut ja niiden esittäjät olivat aikoinaan supersuosittuja.
Paperin valmistus ja kirjapainon keksiminen aloitti uuden ajanjakson maailmassa. Sen jälkeen ei tarinoita enää tarvinnut säilytellä suusta korvaan menetelmällä.
Kirjat halpenivat ja muuttuivat vähitellen tietokirjallisuudesta viihteellisempään suuntaan.
Ennen televisiota ja sen alkuaikanakin vielä, oli kirjojen lukeminen hyvin suosittu ajanviete. Kehitys jatkoi kuitenkin kulkuaan ja toi jatkuvasti tarjolle lisää hienoja teknisiä saavutuksia. Ihmisille alkoi olla tyrkyllä niin paljon viihdetarjontaa, ettei ole ollenkaan ihme, jos lukeminen jossain välissä pääsi vähän unohtumaan.
Kaikkia se harmittaa, kun kirjojen lukeminen on vähentynyt, mutta olen huomannut, että kirjailijoiden arvostus on säilynyt. Alalla jaetaan monta tunnustuspalkintoa, Nobelia myöten ja suurin joukoin ihmisiä istuu kuuntelemassa, kun kirjailija kertoo työskentelytavoistaan, teoksensa synnystä ja tulevaisuuden suunnitelmistaan, kuten viime kesänä nähtiin Ruovedellä Vinhan kirjailijatapahtumassa.
Hyvä kirjailija on poikkeuksellisen lahjakkuutensa myötä kiinnostava persoona.
Kyllä puhumisen taituritkin ovat edelleen suosittuja kansan keskuudessa ja sitä ikivanhaa perinnettä pitävät sitkeästi yllä ainakin imitaattorit ja stand-up koomikot.
Näiden alojen ammattilaiset myöntävät, että heiltä eivät käsikirjoitukset koskaan lopu.
Aina kun avaa päivän lehdet tai kuuntelee ja katselee uutiset, niin saa suoraan aiheita seuraavalle keikalle.
Kyösti kehui aina, että hänen isänsä oli laajalti tunnettu erinomainen jutun kertoja, koska hän pystyi kertomaan parhaimmillaan aivan hulvattomia tarinoita. Kyösti myönsi samalla, että hän ei ole koskaan päässyt aivan isänsä tasolle. Sen takia hänen parhaimmissa jutuissaankin on monesti mukana vähän hulvaa.