Kisatuulettajan kissanpäivät jatkuvat
Urheiluintoilijan kuumankostea päiväuni sen kun venyy. Jalkapallon MM-kisojen laineiden tasaannuttua vuorossa ovat Tokion olympialaisten kisa-areenat, joille astuvat vuoron perään kesälajien valiot.
Kaikkensa antavien urheilijoiden ilmeet välittyvät kotikatsomoihin tarkasti: hidastukset maukkaimmista pettymyksen ja onnistumisen reaktioista pyörivät lähes taukoamatta eri kanavilla. Lähes parasta katsottavaa ovat kootut tuuletukset, joista toistaiseksi mieleenpainuvimpia on australialaisen kultamitaliuimarin valmentajan hervoton ja jopa pelottavan hurmioitunut tykitys.
Häntä katsoessaan on pakko myöntää, että hyvä tuulettaminen on itsessään kuin urheilusuoritus. Olisiko siitä jopa uudeksi olympialajiksi? Kyseessä olisi eittämättä arvostelulaji, johon pitäisi luoda tarkat arviointiperusteensa.
Hyvä tuulettaminen on itsessään kuin urheilusuoritus.
Lajien kirjo on kasvanut Tokiossa hengästyttäviin mittoihin.
Kun avasin television katsoakseni koripalloa, palloja upottivat yllättäen samaan koriin kolmihenkiset joukkueet. Olympiamitaleista kisaavat ensimmäistä kertaa rullalautailijat, kiipeilijät, lainelautailijat ja karatekat. Paluun kisaohjelmaan tekivät japanilaisten mieliksi baseball ja softball.
Seuraavissa kesäkisoissa kisaparketin valtaavat tanssiurheilijoista breikkaajat. Pesäpalloa saadaan odotella lajikattaukseen vielä kauan – ruovesiläistenkin kansallispelin maailmanlaajuinen lanseeraus kun on pahasti kesken.
Pitkään jatkunut jonkin joukkueen tai yksilön ylivalta on minusta tylsää, vaikka se voikin kiinnostaa lajin tekniikkaan syvästi perehtyneitä.
Jos siniristilippu ei nousekaan korkeimmalle ja selostajien ääni väristen lausuma Helsinki, Porilaisten marssi! -pyyntö jää kuulematta, ilo on revittävä muualta. Kansallislaulut ja voittajien kyyneleet liikuttavat kyllä minua takuuvarmasti, oli sitten kyse mistä maasta tahansa.
Lähes aina olen periaatteessa heikomman puolella – ja heihinhän suomalaiset yleensä kuuluvat. Pitkään jatkunut jonkin joukkueen tai yksilön ylivalta on minusta tylsää, vaikka se voikin kiinnostaa lajin tekniikkaan syvästi perehtyneitä.
Urheilumenestyksestä ei ole monen mielestä edes kansallisen ylpeyden aiheeksi.
Olympialaisia kritisoivien ääni on voimistunut viime vuosina. Jopa Suomen urheiluliiton puheenjohtaja on kertonut vastustavansa nykymuotoisia kisoja ja ihmettelevänsä niihin kulutettuja miljardeja euroja.
Urheilumenestyksestä ei ole monen mielestä edes kansallisen ylpeyden aiheeksi. Tämän todistaa Kunnallisalan kehittämissäätiön alkukesästä tekemä kyselytutkimus, jonka mukaan suomalaisten leuhkimisen aiheet löytyvät helpommin muualta. Tunnemme ylpeyttä kotimaan luonnosta, hyvistä julkisista palveluista, alhaisesta rikollisuudesta ja sukupuolten tasa-arvosta.
Mutta jos Tokiosta tännekin suuntaan tipahtelee menestyksen murusia, tuskin monikaan hennoo panna vastaan.