”Himmetä ei muistot koskaan saa”
Kolumni
Kalervo Hämäläisen rakastettu Veteraanin iltahuuto -laulu kaikuu taas ensi lauantaina Kansallisen veteraanipäivän monissa tilaisuuksissa ympäri Suomea. Ruoveden kunnioitetut sotaveteraanit ovat tosin kaikki jo ehtineet ”viimeiseen iltahuutoon”. Sitä tärkeämpää on pitää yllä heidän työnsä muistoa.
Tampereen Vanhalla hautausmaalla Aleksanterin kirkon puistossa seisoo 1800-luvun aikainen rautaristi, johon on valettu sanat: ”Onnellinen se, joka Herran kädessä ajan myrskyihin ennätti.”
Pysähdyin hautaristin ääreen ja nykypäivän maailman tilanteen vuoksi mielsin ”ajan myrskyt” heti sodiksi. Mutta onkohan tuon muistolause liian runollinen ja ”runebergiläinen”?
Kunpa voisin kysyä vaikkapa Tuomas Vinhalta, mitä ajatuksia muistomerkin aforistinen teksti herättää pitkän linjan sotaveteraanissa. Tuomaan pitkä sotataival alkoi ”ajan myrskyissä” Tolvajärveltä 1939 ja päättyi haavoittumiseen Vuosalmella kesällä 1944. Mutta enhän voi kysyä, kun Tuomas on muiden Ruoveden veteraanien tavoin ”jo tallella siellä”, kuten Paimenpoika-laulussa sanotaan.
Päätinkin sitten soittaa Rovaniemen vuosieni työtoverille, Alli Korvalle, jota viime joulukuussa onniteltiin valtakunnallisesta Vuoden Lotta 2023 -nimityksestä. Alli on kolmen sodan veteraani toimittuaan lottana talvi-, jatko- sekä Lapin sodassa.
Runonlausuntaa harrastava lottaveteraani täyttää ensi kesäkuussa jo 102 vuotta. Kerroin hänelle hautamuistomerkin säkeestä ja kysyin, sopiiko sen ajatus hänen mielestään sotaveteraaneihin.
Alli Korvan vastaus tuli heti.
– Tuo teksti sanoo asian aivan paikalleen. Kun se kesäsota alkoi 1941 – sitähän alettiin sitten nimittää jatkosodaksi – lähdin ystävättäreni kanssa lottien ilmavalvontakurssille. Kyllä meitä nuoria tyttöjä vähän pelotti, mutta meitä rohkaisi erityisesti runo, jossa sanottiin:
Ja kesken jos kalpamme katkeaa,
jos kentälle jäämmekin kerran,
täys onni on sen, joka maataan saa
edes palvella hivenen verran.
Olin ällistynyt. Tiesin kyllä, että Alli muistaa kymmeniä runoja ulkoa. Mutta miten hän saattoi muutamassa sekunnissa löytää muististaan runon, joka niin osuvasti täydensi rautaristiin valetun muistolauseen ajatusta.
”Onnellinen se” ja ”täys onni on sen” ovat likipitäen identtisiä ilmauksia.
Lopuksi kiteyttäen.
Maanpuolustustahtona ilmenevää isänmaan rakkautta Suomessa on aina ollut. Sillanpään marssilaulu viittaa sukupolvien ketjuun säeparissa ”tapa tuttu jo taattojen / nyt on hoidossa poikasten”.
Talvisodan henki on muodostunut käsitteeksi, jota ei tarvitse selittää. Kesän 1944 puolustustaisteluissa maamme kohtalo oli jälleen vaakalaudalla. Mutta Suomi kesti.
Kunnia Suomen sotaveteraaneille, niin miehille kuin naisille! Heidän ansiostaan maa on vapaa ja lippu liehuu.