Kirjailija Sanna Seiko Salon "Strategi" on kiinnostava elämäkerta merkittävästä talousmiehestä Kari Neilimosta. Kirjan syntyvaiheisiin liittyy myös Vinhan residenssi.
Anu Kuivasmäki
Viikon Vinha: Sanna Seiko Salo löysi kirjoitussysteemin
Sanna Seiko Salo on Vinhan residenssin suurkuluttaja. Hän on ollut kirjoittamassa kirjakaupan yläkerrassa tänä vuonna jo peräti neljästi.
– Mä huomasin, että en enää osaa kirjoittaa kirjoja kotona. Se tuntuu nyt vaan muutenkin toimivan parhaiten, että mä teen kirjat tämmöisissä purskeissa.
Alkuvuonna työn alla oli kirja ruovesiläisille hyvin tutusta miehestä, Ruoveden kesäasukkaasta, vuorineuvos Kari Neilimosta. Hänen elämäkertansa Strategi, Kari Neilimon ura ja elämä julkaistiin lokakuussa.
Kari Neilimo pyysi Saloa elämäkerturikseen koska oli ihastunut tämän sävyyn kirjoittaa.
– Hän ei halunnut elämäkerrastaan laajennettua cv:tä.
Salo haluaa, että kirjoissa aina kuuluu ihmisten oma ääni ja tekee sen eteen perusteellista taustatyötä.
– Jotta pääsee tutuksi, syntyy luottamus ja pääsee oikeille lähteille, siihen menee noin vuosi. Mä kutsun itseni kylään. Täälläkin oltiin Ruovedellä Neilimoiden kakkosasunnolla.
Salo tekee elämäkertoja vain ihmisistä joiden tarinat kiinnostavat häntä itseäänkin ja joista voi myös oppia.
– Karin tapauksessa talouspuoli oli sellainen, hän valottaa
Neilimon elämänkerta ei etene aikajärjestyksessä, koska se ei Salon mielestä ole aina kiinnostavinta.
– Tykkään lähteä liikkeelle siitä, missä on se kaikista kiinnostavin käänne.
Neilimon kirjan tekemisessä oli oikeastaan vain yksi ongelma, kaikki nimittäin vain ylistivät tätä. Salo halusi kuitenkin löytää myös säröjä, jotka tekisivät kirjasta kiinnostavan. Niitäkin lopulta löytyi.
– Kun ihan viime metreillä pääsin hänen vaimonsa kanssa juttelemaan, sieltä alkoi valjeta, miten kaikki on ollut mahdollista.
Salo kertoo avoimesti haluavansa kirjoittaa koukuttavasti, koska samasta huomiosta kilpailee niin moni kanava. Se tarkoittaa siksi lyhyitä lukuja ja kieltä, jota on myös helppo lukea.
Tykkään lähteä liikkeelle siitä, missä on se kaikista kiinnostavin käänne.
Palaute Strategista on ollut hyvä. Erityisen hienoa oli päästä Kauppalehti Option tämän vuoden parhaiden talouskirjojen joukkoon. Option joulukuun numerossa hehkutettiin: "Strategi menee suoraan asiaan ja kuvaa napakasti, kuinka yliopistomiehestä tuli osuuskuntamies. Kari Neilimo oli jo edennyt pitkälle akateemisella urallaan, kun hänet kaapattiin osuusliikkeen hallintoneuvostoon ja kohta jo SOK:n pääjohtajaksi. Neilimon valtakausi osuus poikkeuksellisen kiinnostavaan kehitysjaksoon ja tästä kumpuaa myös Strategin jännittävyys."
Sanna Seiko Salo kertoo olevansa puoliksi kirjailija, puoliksi yrittäjä. Hänellä on oma yritys, joka tekee yritystarinoita, palvelumuotokonsultointia ja mentorointia.
Elämäkertoja hän on Neilimo mukana lukien kirjoittanut nyt kolme.
Ensimmäinen oli muotoilijayrittäjä Tea Latvalan tarina, toinen elämäkerta pullinkiareenoilta tutusta yrittäjästä Pekka Herlevistä.
Kirjat ja niiden kohteet ovat olleet hyvin erilaisia. Sellainen on myös parasta aikaa työn alla oleva kirja Laura Härmästä ja piikkikammosta.
Härmä on freelancer laboratoriohoitaja ja kuulee penkissään paljon asiakkaiden elämäntarinoita.
– Ja se piikkikammo liittyy siihen, että hänellä on itsellään valtava piikkikammo, mutta hän on samaan aikaan myös paras henkilö opastamaan pelkopotilaita. Ja kun mennään konkreettisesti ihon alle, mitä se meistä ihmisistä paljastaa, miten käytös muuttuu, kun kulissit tipahtavat, valottaa Salo kirjan sisältöä.
Piikkikammo on kirjailijan itsensä mielestä enemmänkin tositarina kuin elämäkerta. Kirjan loppuviilaus tehdään tietenkin Vinhalla.
– Me sovittiin jo, että tulen, mutta en vielä kerennyt katsoa viikkoa. Varmastikin alkukeväästä.
Sanna Seiko Salo ostaa aina uuden hatun, kun kirja vaihtuu. Lierihattu kuuluu vielä Neilimo-kirjan aikaan, vaikka työn alla onkin jo uusi kirja piikkikammosta.
Anu Kuivasmäki
Joulua Tampereella asuva Sanna Seiko Salo aikoo viettää perheineen isänsä luona Leppälahdessa.
– Siellä on palju, sauna ja kinkku! Me viedään uskomaton juustolautanen. Ja iskä hoitaa loput.
Uusi vuosi on puolestaan ollut useasti jonkun projektin päätös. Nyt sellaista ei ole, joten jotain täytyy kehitellä. Sellainen voisi olla esimerkiksi pöytälaatikossa pitkään muhineen romaanikäsikirjoituksen eteenpäin saattaminen. Muitakin projekteja on kehitteillä.
Salo myöntää auliisti, että Vinhan residenssiviikoilla on ollut ratkaiseva merkitys hänen viimeisten kirjojensa synnyttämisessä.
– Niin todella voidaan sanoa. Ja toivottavasti myös jatkossa, koska nyt mä olen löytänyt itselleni tämmöisen systeemin, mikä toimii. Insinöörinä tykkään virittää systeemejä. Ihan selkeästi viikossa saa tehtyä parin kuukauden hommat. Nämä kirjat saa nyt sitten tulla tällä tyyliin.