Aika tavaran kaupihtee – tai sitten ei
Kolumni
Törmäsin ensin tavaraan ja sen jälkeen tavarasta luopumista pohtivaan sosiaalisen median videoon.
Kotimme on kesän ajan ollut varastona, kun lapsi sai opiskelukaupunkinsa asunnon vuokrattua pois väliaikaisesti. Hän toi kotiin viherkasvinsa, vaatteensa ja aika paljon muutakin.
Onhan meillä periaatteessa tilaa, mutta ei kuitenkaan varsinaista varastotilaa. Taisin kertoa edelliskesän varastokokemuksesta: toisen lapsen sohva ja työpöytä koristivat koko kesän eteisen nurkkaa, kun hän oli niin sanotusti asuntojen välissä.
Asunnon tavaramäärästä ei voi yksin lapsia syyttää. Kun on jo valmiiksi täyttä, on tilan löytäminen haastavaa.
Lapselle myös kiitosta siitä, että hän raivasi joitain kaappeja joutoaikoinaan. Ei onneksi heittänyt kaikkea pois, mutta tarkasteli kriittisellä katseella omia paperikasojaan.
Instagram tarjosi katsottavakseni videota, jossa ammattijärjestäjä pohti suhdettamme tavaraan. Miksi tavarasta on vaikea luopua, ja miksi siitä ylipäätään pitäisi luopua?
Järjestäjä esitteli teorian, jonka mukaan olemme perineet edellisiltä sukupolvilta ajattelutavan, että ehjää ja hyvää tavaraa ei saa heittää pois. Tästäkin voi siis syyttää edesmenneitä polvia. He tosin elivät aikana, jolloin todellakin kannatti säästää kaikki mahdollinen, koska ei voinut tietää, milloin tavaraa tarvitaan.
Ainakin osa omasta sukupolvestani on omaksunut ajattelun. Vähintäänkin pitää kierrättää, jos onnistuu jostain luopumaan.
Tässä päästään tietenkin siihen, että kun kierrätys ei välttämättä onnistu (vaikka toisen romu onkin toisen aarre), niin tavara jää lojumaan nurkkiin. Vaikka onhan säilyttämisessäkin pointtinsa. Ihan varmasti jossain vaiheessa taas tarvitsen kahvikuppeja viidellekymmenelle tai ruokalautasia samanmoisen määrän.
Entäpä sitten ne tunnesiteet? Tavara on saatu lahjaksi tai se on isoäidin peruja.
Voinemme saman tien tunnustaa, että ihan kaikki saamamme lahjat eivät ole olleet onnistuneita. Niistä ei kuitenkaan uskalla luopua, jos vaikka lahjan antaja loukkaantuu. Mitä, jos hän kysyy, missä lahjoittamani maljakko onkaan. Lahjan pois antaminen tuntuu siltä kuin antaisin pois jotain ihmissuhteesta.
Sitten ovat ne mieluisat perinnöt ja lahjat, joista ei raaski luopua siksi, että ne tuovat mieleen antajansa. Käyttämätön pilkkumi muistuttaa mummosta.
Niin koville ottaa kaikenlaisesta tavarasta luopuminen, että en katsonut ammattijärjestäjän videota loppuun asti. Jos olisin, ehkä tietäisin mitä pitää tehdä, että pääsee peritystä ajatusmallista eroon.
Tässä huushollissa on nyt kuitenkin päätetty, että tänä syksynä tavaraa lähtee. Ajatustyötä raivauksen eteen on tehty. Toiminta odottaa vielä.
Tunnistatko ongelman? Vai onko nurkkiin kertyvä tavara lainkaan ongelma?