Pääsiäisaamu Puutarhahaudalla
Kirkonkellot
Tuhannet turistit eri puolilta maailmaa kokoontuvat joka pääsiäisaamu Puutarhahaudalle ylistämään Jumalaa Jeesuksen ylösnousemuksen ihmeestä. Eri kielet sekoittuvat yhteiseksi ylistys kuoroksi. Aamun kosteudessa lintukuoro yhtyy ylistykseen. Sinisellä taivaalla aurinko helottaa kirkkaana. Siellä me pienet ihmiset olemme maailman suurimman ihmeen äärellä. Edessämme on tyhjä hauta.
Puutarhahauta ei ole kovin vanha löytö. Täyttää pian 125 vuotta. Brittimandaatin aikana Jerusalemissa palveli kristitty kenraali Charles Gordon. Hänen huomionsa kiinnittyi kalliokukkulaan, joka hänen mielestään muistutti pääkalloa. Alue sijaitsee lähellä vanhankaupungin Damaskus-porttia. Ulkopuolella ristiretkeläisajalla rakennettua vanhankaupungin muuria, vilkasliikenteisen kadun varressa. Niinpä Gordon otti ohjeet Raamatusta: ”Ja sillä paikalla, missä hänet ristiinnaulittiin, oli puutarha, ja puutarhassa uusi hauta, johon ei vielä ollut pantu ketään.”(Joh 19:41)
Hän alkoi etsimään ja löysi kallioon hakatun hautakammion. Hauta sijaitsee puutarhassa, joka oli lähes 2000 vuotta uinunut käyttämättömänä, Pääkallo kukkulan välittömässä läheisyydessä.
Tänään on mahdollisuus tutustua Gordonin Golgataan puutarhan puoleiselta paviljongilta. Kallon muoto on yhä tunnistettavissa, vaikka ajan hammas on tahattomasti ja tahallisesti kukkulaa syönyt. Kummun edessä sijaitsee Itä-Jerusalemin linja-autoasema. Ympäröivä kaupunki on meluisa ja kiireinen. Sen keskellä puutarha on hiljainen ja rauhallinen keidas. Hauta on rikkaan hauta. Tilava, kahdelle vainajalle louhittu. Toisen korokkeen jalkopäähän on kalkkikiveen louhittu syvennys, koska hautaan haudattu vainaja on ollut pidempi kuin Joosef Arimatialainen, jolle hauta alunperin oli valmistettu. Haudan ulkosivua reunustaa kallioon hakattu ränni, jossa pyöreää oviaukon kiveä on pyöritetty. Sisäpuolelle on kirjoitettuna enkelin sanat englanniksi: “Ei Hän ole täällä, Hän on noussut ylös.”
Vieraita haudalla riittää eri uskontokunnista ja ihmisryhmistä. Protestanttisille kristityille Puutarhahauta on erityisen rakas. Sen Raamatullinen aitous viehättää. Kaikki on juuri niin kuin on kirjoitettu.
Pääsiäisen ilo on universaali kokemus. Rautiolainen Leonard Typpö sanoitti kokemuksensa virren sanoilla, verraten seurakuntaa lintuihin.
Kesälinnut taivaan alla iloisina iloisina lentävät.
Sulaneella sydämellä laulaa toukomettiset.
Elämä ja autuus loistaa Herran seurakunnassa.
Aurinko on ristin päällä valkea ja punainen.