Niilo Kustaa ja Ruovesi
Kirkonkellot
Ritoniemen kartanoon tuli kotiopettajaksi Runebergin jälkeen nuori yliopisto-opiskelija Niilo Kustaa Malmberg. Kartanon omistaja tuolloin oli Erik Gustaf av Enehjelm. Niilo Kustaa solahti säätyläisnuorten seuraelämään sujuvasti.
Kirkkoherrana oli Karl Henrik Bergroth, monilapsisen perheen isä. Niilo Kustaata miellytti erityisesti perheen Amanda tytär. Myös pappilan perheen poikien kanssa syntyi syvä ystävyys.
Ruoveden vuoden aikana Amanda ja Niilo menivät salakihloihin.
Niilo Kustaa valittiin Pietarin Ruotsalaisen seurakunnan sairastuneelle kirkkoherralle apupapiksi. Pietarissa hän tutustui Saksasta levinneeseen evakeliseen herätysliikkeeseen ja koki voimakkaasti Kristuksen sovitustyön merkityksen.
Suomeen palattuaan hän suoritti opintonsa loppuun ja aloitti pappina Keski-Pohjanmaalla, Kalajoella.
Salakihlaus Amandan kanssa oli sovittu, mutta kun Niilo Kustaa palasi Ruovedelle kosiomatkalle, Amanda epäröi ja antoi rukkaset. Hän oudoksui miehessä tapahtunutta muutosta. Ajan myötä Amanda suostui. Nuorenparin kotipaikaksi tuli Nivala.
Niilo oli palavasieluinen julistaja. Herätys alkoi levitä, Nivalan talolliset antoivat tupansa kotiseurojen pitoon. Lähitienoon kirkot olivat sunnuntaisin tyhjät, koska väki lähti aamun sarastaessa Nivalaan kuulemaan Malmbergia.
Pyynikkilän pappilassa suurin huoli oli se, että oliko Amanda alkanut käyttää Keski-Pohjanmaan heränneille tyypillistä körttipukua. Huojentava tieto Nivalasta kuitenkin rauhotti mieliä: ”Ihan tavallisessa talonpoikaisnaisen asussa hän kylällä liikkuu.”
Niilo Kustaa ja muut herännäispapit ja talolliset saivat haasteen Kalajoen käräjille. Seurasi useamman vuoden raskas prosessi ja kovia rangaistuksia langetettiin. Tänä aikana kuitenkin liikkeen suosio vain kasvoi.
Tuomioista valitettiin eri oikeusasteisiin.Lopulta tsaari alensi talonpojille määrättyjä kohtuuttomia sakkoja, ja papisto sai puolen vuoden virkaeron.
Malmberg toi perheensä Ruovedelle. Bergrothin perikunta omisti tuolloin Peskan taloa Mustajärvellä. Paikka koettiin koko perhekunnan kesken levolliseksi ja kauneimmaksi paikaksi maailmassa.
Niilo Kustaa Malmberg siirrettiin Lapualle. Simpsiön hautausmaalta löytyy taottu rautaristi julistajan muistoksi. Pappissuku on jatkunut hänen jälkeläisissään aina näihin päiviin saakka.
Wilhelm ja Väinö Malmivaara ovat sanoittaneet useita juurevia virsiä, kuten virsi 632:
Siel kaunis kannel soi, veisaamme virttä uutta, ei koskaan lopu se, ei koskaan vanhene. Täällä ei lauluun voi saada sen ihanuutta, kuitenkin laulan ylistystä Herralle. Hän verellänsä ja hengellänsä myös minut Jumalalle lunastanut on.
Marjatta Pirttimaa