Fariseus ja publikaani
Kirkonkellot
Kertomus fariseuksesta ja publikaanista temppelissä rukoilemassa on monelle tuttu. Siinä Jeesus muistuttaa meitä, ettei ole oikein ylentää itseään, väheksyä toista ihmistä tai tuomita häntä. Rohkenen omasta kokemuksestani väittää, ettei varmasti ole kovin montaa kristittyä, joka ei jossain vaiheessa olisi ollut rinnastettavissa fariseukseen.
Ainakin omaan mieleeni, niin häpeällistä kuin se on tunnustaakin, nousee tilanteita, joissa olen kuvitellut tulkitsevani Raamattua tai toimineeni kristittynä oikeaoppisemmin kuin joku toinen. Omasta mielestä teot ovat usein oikeutettuja ja perusteltuja, ne jyräävät usein jopa lähimmäisen rakkauden ohitse.
Fariseus kertomuksessa on moralisti, joka lakia ja sääntöjä noudattamalla tuudittautuu omaan erinomaisuuteensa ja omassa hurskauden kuvitelmassaan sivuuttaa Jumalan kaikkialle ulottuvan rakkauden ja armon. On niin helppoa olla omasta mielestään varma vanhurskaudestansa.
Entäpä publikaani joka rintaansa lyöden sanoi: Jumala ole minulle syntiselle armollinen! Publikaani on kertomuksessa kuvattu fariseuksen miltei fariseuksen vastakohdaksi.
Jos meistä silloin tällöin löytyy fariseusta, niin samoin taitaa meistä jokaisesta löytyä myös publikaania. Se on ihmisyyttä ja ihmisenä elämistä, sitä ettei meistä kukaan ole täydellinen. Kaiken ytimessä on kuitenkin Kristuksen rakkaus meitä kohtaan.
Tunsimmepa sitten itsetutkiskelun jälkeen itsemme fariseukseksi tai publikaaniksi, saamme kuitenkin luottaa Jumalan rakkauteen, armoon ja anteeksiantamukseen, siihen että se riittää ja on tarkoitettu meille aivan jokaiselle.