Sirkku Somero
Kiitos riparista!
Kirkonkellot
Pienen seurakunnan työntekijänä olen tottunut tekemään milloin mitäkin seurakuntaelämään liittyvää työtä, johon minulla ei ole opintojen tuomaa pätevyyttä.
Viime keväänä jo valmiiksi monimuotoinen työnkuvani sai vielä yhden lisän: osakseni tuli toimia seurakunnan nuorisotyönohjaajana. Pelkkä ajatuskin kauhistutti. Miten minä, keski-ikäinen täti-ihminen pärjäisin nuorten kanssa?
Ja kyllä, olen itsekin ollut nuori. Se vaan oli joskus silloin kauan sitten, markka-aikaan. Ja kyllä, asuu meillä nuorisoa kotonakin, joten olenhan minä teineihin tottunut, mutta silti!
Syksyllä vierailin kunnan nuorisotilassa Vintillä ja pääsin siellä muutamien nuorten puheillekin. He vaikuttivat ihan kivoilta. Talven mittaan tapasin tulevia rippikoululaisia ja isoskoulutettavia. Ison nuorisoporukan eteen astuminen niinkin nuoria innostavan asian kuin virsikirja kanssa oli aluksi suorastaan pelottavaa. Siitäkin selvittiin, nuoret ja minä.
Hiihtoloman lähestyessä aloin hermoilla, miten selviäisin monta päivää putkeen itseäni selvästi nuorempien ihmisten kanssa rippileiristä.
Osaisinko pitää heille oppitunteja, jotka kiinnostaisivat? Pysyikö tunneilla yleinen järjestys? Miten nuoret suhtautuisivat antamiini tehtäviin? Miten saisin heidät keskustelemaan ja miten voittaa heidän luottamuksensa? Miten voisin olla tekemässä heidän riparistaan ikimuistoisen, hyvällä tavalla?
Jälkikäteen voin todeta, että huoleni olivat turhia. Leiri sujui hyvin. Nuoret osaavat kyllä käyttäytyä, jos vaan haluavat. Hämmästyin oppituntien viittausaktiivisuutta, pohdintoja, perusteltuja vastauksia ja sitä uskallusta ja heittäytymistä, jota nuorista löytyy! Ihmetellen seurasin myös intoa, jolla rippikoulun ulkoläksyjä opeteltiin.
Olen ylpeä teistä, rippikoululaiset. Opetitte minulle, että on turha murehtia asioita etukäteen. Pysykää rohkeina ja avoimina, omina itsenänne. Suhtautukaa uusiin asioihin ilman turhia ennakkoluuloja. Uskokaa unelmiinne ja luottakaa siihen, että elämä kantaa!