Julkkikset syvässä päässä
Kolumni
Taklaus oli kova sana siihen aikaan kun vapaapäivät menivät höntsäillessä läheisellä jäädytetyllä kentällä. Kunta oli päättänyt näyttää palvelutahtoaan ja ruiskutellut vettä koulun piha-alueelle niin, että saatiin pläntti jäätä lumivallireunoineen.
Siellä sitten vaihdettiin osto- ja myyntiliikkeestä ostetut luistimet jalkaan ja kynäiltiin mustan kiekon kanssa itse koulun käsityötunneilla tehdyillä mailoilla. Mailan lapoja sai ostaa urheilukaupoista. Varret tehtiin itse, ja tietenkin niiden ja lapojen yhteenliimaukset.
Taklaa sitä! Se oli tyypillinen huuto kentällä. Kaikki tietävät, mitä taklaaminen tarkoitti; jääkiekkohan on hyvin fyysinen peli.
Nyt tämäkin sana on tuotu pois fyysisestä genrestään. Tänään poliitikot taklaavat asioita. ”Näillä keinoilla saamme ilmastonmuutoksen liiallisen lämpötilan kasvun taklatuksi”, sanoo poliitikkko.
Muutoinkin yleinen keskustelu on napsinut aivan muuta tarkoittavia sanoja arkielämästä. Kun joku tekee jotakin tosissaan, kovalla asenteella, hän menee heti ”syvään päähän”. Tarkoittanee vertauskuvallisesti uima-allasta, jossa on matala ja syvä osa.
Kaikki ovat varmasti huomanneet, että aivan pian on taas joulu. kauppaan ei pääse niin, ettei ”Tonttujoukko huomio, ja katse oikeaan…” soi. ja tietysti kaikki muut. On ”Vilinää vilskettä, helinää helskettä…”
Koulut loppuvat ja jälleen kerran tulee todistusten aika. Aika päättää siitä, uskalletaanko maassa, jossa yli 70 % asukkaista kuuluu kirkkoon, esittää joulukuvaelma, uskalletaanko laulaa enkeli taivaan?
Joka tapauksessa; näihin aikoihin kuuluu muodikkaasti sanoa, että syyslukukausi on taputeltu. Hypätäänpä joulujuhlassa sitten syvään päähän tai ei.
Nämä muotisanonnat sen kuin lisääntyvät. Jokainen itseään kunnioittava, vähänkään julkisuudessa esiintyvä henkilö osaa ne. Samoin hän osaa tarvittaessa hankkia lisää julkisuutta paitsi muotisanoilla, esimerkiksi pyytämällä anteeksi sitä, että hän on tehnyt tukkaansa lettejä. Hänhän herra varjelkoon omii sillä tavalla vierasta kulttuuria. Ettei vaan vielä pelaisi Afrikan tähteä, jolloin hän uskaltaisi olla ilmiselvästi rasisti.
Jos julkkikset eivät muuta keksi, niin he ottavat tähtäimeensä boomerit, joita me suomalaiset taidamme enimmäkseen olla. Tuo hiukan halventava sana sotien jälkeen syntyneistä suurista ikäluokista kuvaa boomerit hieman jälkeenjääneinä kalkkiksina.
No, boomerit ovat kuitenkin rakentaneet tämän yhteiskunnan ja tehneet mahdolliseksi mm. opiskelun aina esikoulusta yliopistoon asti ilmaiseksi. Että semmoista väkeä.
Juhani Vahtokari