Mihin näiden etuuksien kanssa joutuu?
Kolumni
Maailman onnellisin kansa. Niinpä niin. Vuosikymmenet olemme saaneet kaikensorttisia korvauksia maksamistamme lääkärinlaskuista ja muista.
Nyt onni tältä osin alkaa olla vähissä. Kun sote lopulta saatiin valmiiksi ja säädetyksi oikeaan asentoon, huomasimme yht’äkkiä, ettei Kelan säkistä tipahdakaan meidän pussiimme oikeastaan paljon mitään.
Korvaus fysioterapiasta loppui vuodenvaihteessa kuin kanan lento. Ei tule kompensaatiota. Ei myöskään lymfaterapiasta tai ihosairauksien valohoidosta. Ehkä vielä suurempi vaikutus on sillä, että yksityislääkärien palkkioista maksettavat Kela-korvaukset poistuvat valtaosin uuden terveysläänityksen alkaessa. Parlamentti perusteli korvausten lopettamista sillä, että ”eihän se ennenkään iso ollut”. No, perustelu sekin. Sama perustelu koskee lääkkeitten korvauksia ja niiden poistoja.
Yksityislääkärien palkkioista maksettavat Kela-korvaukset poistuvat valtaosin uuden terveysläänityksen alkaessa.
Poliitikoilla on se yhtäläinen tapa, ovatpa sitten mistä puolueesta hyvänsä, että köyhän puolesta ollaan aina. Olen useasti miettinyt sen henkilön elämää, joka saa niin sanottua takuueläkettä, joka tällä hetkellä on 922,42 euroa. Jotta tämä henkilö pysyy elävien kirjoissa, hänen on käytävä ruokakaupassa silloin tällöin. No, kun hän on hakenut apteekista lääkkeensä, hänelle jää ehkä 750 euroa, jos hyvin käy. Kun kuukauden ruoat on kaikki maksettu, jää vielä 450 rahaa. Meneekö loppu asumiseen? Riittääkö?
Asumiseen menee vähintäänkin 300 euroa. Tulos: tulet siis toimeen sadallaviidelläkympillä. Sillä huvittelet, ajelet taksilla, soittelet puhelimella, hankit vaatteet ja muuta tarpeelliset tavarat…elämä on yhtä juhlaa.
Parlamentti hykertelee; maailman onnellisin kansa suorastaan kiemurtelee onnesta: jonot julkisillle lääkäreille sen kuin kasvavat; etuudet vain pois, ja niin sekin emäntä tai isäntä, joka on päättänyt rohkaista luontonsa ja mennä yksityiselle – vaikka se maksaakin – jättää sen tekemättä, ja jonot kasvavat.
Tietysti voidaan ajatella niinkin, että kun valtionvelka on nyt 141,1 miljardia euroa (= 141 100 000 000 e), lienee sama onko sitä nyt kymmenkunta miljardia enemmän vai vähemmän. Ja ovathan viisaat kansanedustajat sanoneet, että velkoja ei tarvitse ikinä maksaa takaisin. Miksi siis murehtia?
Olisikohan niin, että ennen maailmassa, kun lähes ainoat ”kunnanavut” olivat hiihtomonot joillekin, tämä kansa oli oikeasti onnellisempi.