Tänä sunnuntaina...
Wienin paikallisseurakunnassani pidettiin tänään solidaarisuusjumalanpalvelus ja muistettiin Iranin kansan taistelua ihmisoikeuksien puolesta; naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia, ei niitä voi erottaa omaksi kategoriakseen, muistutti pastorimme seurakuntaa. Saarnan yhteydessä kolme seurakunnan iranilaista jäsentä kertoi oman näkemyksensä nykytilanteesta kotimaassaan ja alttarin viereen viritetyltä skreeniltä näimme lukemattomien mielenosoituksissa ammuttujen, etupäässä nuorten, kuvia.
Minua itketti koko ajan, eikä vähiten silloin, kun tilaisuuden lopuksi lauloimme “We shall overcome“, se laulu oli nimittäin ghanalaisen mieheni ja minun tunnuslaulu; we shall overcome, me selviämme.
Me emme selviytyneet avioliittomme karikoista, ja sitäkin palavammin toivon, että Iranin kansa selviäisi alkaneen vallankumouksen pyörteistä.
Mutta tänään seurakunta myös juhli: asunnossani – poikani huoneessa – asuvalle iranilaiselle turvapaikanhakijalle myönnettiin viime keskiviikkona oleskelulupa. Kivi putosi sydämeltäni, helpotus oli suuri! Nuori mies opiskelee Wienin Teknisessä yliopistossa prosessitekniikkaa ja on ahkeruutensa ansiosta menestynyt opinnoissaan hyvin siitä huolimatta, että saksan kieli ei häneltä vielä täysin suju. Tavallaan hän on oikea turvapaikanhakijoitten mallikappale, miksi sellainen ei turvapaikkaa saisi! Mutta – kuten hyvin tiedämme – asiat eivät ole niin suoraviivaisia, ilkeä tuomari voi kyllä aina keksiä jonkin syyn turvapaikan epäämiseen, se tapahtui hänelle jo kerran, asian ensimmäisessä käsittelyssä.
Mikä syy hänellä oli tulla Eurooppaan, Wieniin?, kysyt kenties. Elintasopakolainen? Kaukana siitä, vastaan, hänen perheensä kotona Teheranissa on varsin hyvinvoiva, jopa niin, että se lähetti pojan opiskelemaan Wieniin. Kun tämä sitten halusi käydä kotilomalla, poliisi oli häntä kentällä vastassa ja nappasi häneltä passin. Syyksi ilmoitettiin se, että hän oli osallistunut kristillisiin kokoontumisiin, siis kiinnostunut kristinuskosta. Sitä ei Iranin hallitus salli ja sillä on ilmiantajansa jokaisessa Euroopan kaupungissa. Nuoren miehen tulevaisuus oli tukossa, ei auttanut muu kuin pako takaisin kaupunkiin, joka oli jo ehtinyt tulla hänelle tutuksi.
Kuvittele, millaista olisi elämä ilman musiikkia!
Tunnetasolla tämä sunnuntai on ollut minulle vaikea päivä: iloitsen koko sydämestäni “vuokralaiseni“ puolesta, mutta samalla itken kaikkien niitten nuorten tähden, jotka ovat menettäneet henkensä puolustaessaan rohkeasti perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia.
Meidän eurooppalaisten on vaikea ymmärtää sitä, että jossain maassa nuori nainen voidaan pidättää ja pahoinpidellä sen takia, että hänen huivinsa on luiskahtanut tiukasti määriteltyltä paikaltaan ja paljastanut liikaa hiuksia. Sitäkin on mahdotonta käsittää, ettei kaikilla maailman ihmisillä ole lupaa valita uskontoaan. Eikä siinä kaikki: Iranissa ei saa kuunnella musiikkia, kouluissa ei minkäänlaista musiikin opetusta. Kysyin kerran vuokralaiseltani, osaako hän laulaa. Enpä tiedä, kun en ole koskaan kokeillut, hän sanoi, ei meillä kotona [Iranissa] lauleta.
Kuvittele, millaista olisi elämä ilman musiikkia! Mitä, ellet olisi koulussa oppinut mitään lauluja? Ellet muistaisi hetkiä, jolloin olet laulanut yhdessä tuttuja säveliä? Ellet saisi kuunnella mielimelodioitasi radiosta, youtubesta, jostain soittimesta etkä missään nimessä voisi opetella soittamaan jotain instrumenttia? Kuvittele!
Wien 13.11.2022