Politiikkaa pitää voida tehdä turvallisemmassa tilassa
Vastine
Turvallisemman tilan periaatteet ja niille perustettu tapahtumamme ovat herättäneet kysymyksiä. Ensiksi on tärkeää ymmärtää mitä käsite ”turvallisempi tila” tarkoittaa, ja miksi se on tärkeä. Pääasiallisena tarkoituksena on luoda tila, jossa jokainen osallistuja, myös vähemmistöryhmiin kuuluvat, saavat kokea olevansa turvassa sekä henkisesti että fyysisesti. Tila, jossa osallistujien ei tarvitse pelätä erilaisia syrjinnän muotoja, edes mikroaggressioita.
Turvallisemman tilan periaatteista on tehty erilaisia listauksia, mutta olennaista on, että jokainen osallistuja otetaan kunnioittavasti ja kannustavasti huomioon omana itsenään, ilman olettamuksia esimerkiksi seksuaalisuudesta, sukupuolesta tai terveydestä. Turvallisemmassa tilassa arkoja aiheita kannustetaan käsittelemään sensitiivisesti, sillä ne saattavat olla henkilökohtaisia osalle osallistujista. Kaikkia ohjeistetaan antamaan muille tilaa, mutta myös ottamaan sitä tarvittaessa itselle. Turvallisemmassa tilassa otetaan huomioon sananvapauden ja vihapuheen erot. Turvallisemman tilan periaatteita on käytetty etenkin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tapahtumissa, mutta nykyään niitä listataan jo esimerkiksi monissa työ- sekä opiskeluyhteisöissä, ympäri maailman. Turvallinen tila pystytään luomaan ainoastaan silloin, kun kaikki paikalla olijat sitoutuvat noudattamaan sen periaatteita.
Myös politiikkaa pitää voida tehdä turvallisemman tilan periaatteilla. Yksikin sana liittyen vähemmistöryhmien perustavanlaatuisiin ihmisoikeuksiin voi aiheuttaa suurta turvattomuuden tunnetta. Seksuaaliterveyden maailmanjärjestö WAS:in seksuaalioikeuksien julistuksen ensimmäisessä kohdassa todetaan jokaisen yksilön oikeus tasa-arvoon ja syrjimättömyyteen. Julistuksen 15:ssä kohdassa todetaan, että jokaisella ihmisellä on oikeus ympäristöön, joka mahdollistaa toimeliaan, vapaan ja merkityksellisen osallistumisen ja myötävaikuttamisen poliittiseen toimintaan, ja että jokaiselle kuuluu oikeus osallistua heidän hyvinvointiaan määräävän politiikan kehittämiseen ja toteuttamiseen sisältäen seksuaalisuuden ja seksuaaliterveyden. Mielestäni turvallisempi tila on tällöin ehdoton vaatimus.
Seksuaalioikeudet ovat ihmisoikeuksia. Ihmisoikeuskysymykset eivät ole mielipideasioita: esimerkiksi homo- tai transfobiset mielipiteet ovat syrjintää. Syrjintä ei kuulu turvallisempaan tilaan. Tasa-arvokysymykset ovat ihmisoikeuskysymyksiä. Tasa-arvo ei ole mielipideasia: tasa-arvo joko on, tai ei ole.
Kaisla-Kerttu Keinonen
koulutettu seksuaalikasvattaja,
toinen Ruoveden vaalipaneelijärjestäjä