Villatumput kiittävät pakkasta
Onpa eletty ihka oikeasti Pohjois-Euroopassa, lumen ja pakkasen maassa. On ollut käyttöä lumikolalle, villapipolle ja toppahaalarille. Revontulia ja huikeita aamuruskoja on ihailtu ja kilvan kuvattu. Ei ole tarvinnut matkustaa Napapiirille nähdäkseen revonhäntien leiskuvan.
Pakkasautoilijoina tiedämme, että akku ei saa hyytyä. Niinpä ohjeiden mukaan autolla on tehtävä vähintään puolen tunnin lenkkejä. Eikä pienempikään kauppamatka tahdo maistua, jos nenää nipistää ainakin -20 astetta hyytävyyttä. Mieluisampaa on hypätä kulkupeliin.
Yhdellä jos toisella alalla koetaan nykyään haasteita. Pakkanenkin on haaste. En pidä moisesta ilmaisusta. Mitähän pakkanenkin haastaa? Kyllä se yksinkertaisesti saa aikaan ongelmia ja vaikeuksia sekä hankaloittaa elämää. Putket jäätyvät, kojeet tai koneet reistailevat ja sähkölasku hirvittää.
Toki pakkasesta on hyötyäkin. Näillä leveysasteilla saamme myös luonnon apua. Pakkanen tappaa tuhohyönteisiä mutta tekee hyvää matoille, villaneuleille ja vuodevaatteille sekä helpottaa pakastimen sulattamista. Ulkona touhutessa aineenvaihdunta vilkastuu ja kehon ruskea rasva sulaa, tosin hengitys voi hankaloitua.
On oletettu, että pakkanen panee jopa rottapopulaatiot lujille. Tosin se kohtelee kaltoin myös monia pikkulintuja. Onkin havaittu, että ankaran talven jälkeen lintujen koko on hieman suurentunut, vaikkakin vain milleissä mutta mitta sekin. Kookkaammat ja vahvemmat siis pärjäävät paremmin luonnon karussa kilpailussa.
Nythän neulominen ja villavaatteet ovat jopa muoti-ilmiö, joten luulisi jokaiselle löytyvän sopiva päänlämmitin.
Siispä hämmentää, että me pohjoisen ihmiset kulutamme energiaamme pähkäilemällä pakkasta ja lumitalvea, vaikka sen pitäisi olla meille aivan luonnollinen ja jokavuotinen, vaikkakin vähän vaihteleva kokemus.
Myös muoti sanelee omat ohjeensa: nyt kansa kääriytyy muhkeisiin toppapomppiin. Silti hieman huolestuneena katselen tulipalopakkasessa avopäin tai pikkuiset kangastossut jalassa kulkevia. Siihen me kokeneemmat tapaammekin todeta, että edestäänhän löytävät.
Nythän neulominen ja villavaatteet ovat jopa muoti-ilmiö, joten luulisi jokaiselle löytyvän sopiva päänlämmitin. Muoti-ilmiö on muuten myös parsiminen. Verkkohaulla voi löytää mitä mielikuvituksellisimpia ohjeita tumpun reiän korjaamiseksi tai hitusen koinsyömän villapaidan koristukseksi. Tumpun, ruotsin tummevanten eli ”peukalolapasen”, korjaaminen on hauskuuden lisäksi ekologista.
Taannoin jututin muodin ammattilaista, joka kertoi rentoutuvansa parsimalla vanhoja villakäsineitä. Hän miettii samalla käsineiden tarinaa ja sitä, joka aikanaan puikkoja heilutti. Pieni puuha saakin syviä ulottuvuuksia. Minulla on kirjoneuleiset ”vanttuset”, jotka ostin vuosia sitten muuan mummolta Vienan Karjalan -matkalla. Mikä lie mummonkin tarina.
Laulu kysyy, kuka keksi rakkauden. Kiitos pohjoisen pakkasen, että joku keksi villatumput.