Vesi vanhin voitehista
Kolumni
Tänä kesänä koin jotain omassa elämässäni äärimmäisen merkittävää: join vettä suoraan järvestä. Suomalainen järvivesi ei keskimäärin ole juomakelpoista, mutta tämä oli. Vesi maistui levältä, kalalta ja paremmalta tulevaisuudelta. Kuvittelin mielessäni maailman sellaisena kuin se joskus oli. Niin puhtaana, että mistä tahansa saattoi syödä ja juoda.
Tänä kesänä vietin myös viikon maatilalla, joka kärsii jo neljättä kesää kuivuudesta. Sekä kaivo että tonttia halkova joki olivat ehtyneet. Veden puute oli jatkuva, arkea raskauttava huolenaihe. Tällä tilalla vesi muuttui lyhyessä ajassa itsestäänselvyydestä ylellisyydeksi, johon ei tule suhtautua välinpitämättömästi.
Vesi on maailman alkuperäiskansojen perinteisessä tietämyksessä äärimmäisen kunnioitettua. Ilman vettä ei planeetallamme olisi elämää. Kaikki maailman viisausperinteet sisältävät opetuksen siitä, miten kiittämätön suhtautuminen luonnon elementteihin johtaa ihmisen ja elinympäristön väliseen epätasapainoon.
Suomalaisessa kansanperinteessä veteen liittyy monenlaisia uskomuksia, joita yhdistää vettä kohtaan tunnettu syvä arvostus. Vanha kansa ymmärsi, että ihminen on täydellisen riippuvainen vedestä kohdusta kuolemaan asti. Tämä tietämys heijastui kaikessa ihmisen toiminnassa.
Nykyisessä kulttuurissamme vettä kohtaan tunnettu kunnioitus on monin osin unohtunut. Meille tuhansien järvien suomalaisille vesi näyttäytyy usein resurssina, jota on tuhlattavaksi asti. On itsestään selvää, että voimme juoda hanasta. Huuhtelemme jopa wc-pönttömme juomakelpoisella vedellä.
Itsestäänselvyydet muuttuvat harvinaisuuksiksi, koska niitä ei suojella. Elinympäristön ja maailman tilanteen nopea muutos tuo aiemmin kaukaiset ongelmat lähelle. Puhdasta vettä uhkaavat niin vesistöjemme äärelle paisuva kaivosteollisuus kuin sadevesien kemikalisoituminen. Tulevina vuosina sään ääri-ilmiöt, kuten lämpöaallot ja kuivuus, saapuvat yhä useammin myös meidän vieraiksemme.
Haasteiden edessä ei tarvitse kuitenkaan lannistua. Kaikki suurimmat muutosliikkeet ovat alkaneet aivan tavallisten ihmisten tahdosta ja yhteistyöstä. Tuntemamme maailman pelastamiseen on lopultakin vain yksi tapa, ja se on elinympäristöä kohtaan tunnetun kunnioituksen palauttaminen. Ekokriisi tarjoaa meille siis myös mahdollisuuden, jossa kiitos on uuden ajan alku.
Juuri nyt vesi tarvitsee kipeästi puolustajia. Voimme aloittaa läheltä: katsomalla juuri hanasta laskemaamme vesilasillista uusin, kiitollisin silmin.