Puhelin, pakopaikka vai pakkopaita?
Kolumni
Herään aamulla puhelimen herätykseen. Sammutan sen ja näen ilmoituksen ponnahtavan puhelimen yläreunasta. Se herättää kiinnostukseni ja klikkaan sovellukseen. Sovelluksessa on muutaman sekunnin pituisia lyhytvideoita peräjälkeen loputtomasti. Alan selaamaan alaspäin, sillä ensimmäinen video sai dopamiinin kiertämään aivoissani.
Siitä se alkoi. Olen nyt loputtomassa kierteessä puhelimeni kanssa. En pysty lopettamaan selaamista. Olen koukussa lyhyiden videoiden tuottamaan mielihyvään.
Puhelimet ovat sukupolvemme kätevin keksintö, mutta myös tuhoisin. Minun on nuorena helppo kommentoida aihetta, sillä älypuhelimet ovat olleet osa nuoruuttani ja tiedän miten ne vaikuttavat kasvamiseen ja kehittymiseen.
Puhelin on kätevä konsepti, sillä se tekee elämisestä helpompaa. Voin soittaa kenelle vain ja milloin vain, kuunnella musiikkia ja shoppailla uusia vaatteita netissä. Mutta tässä piilee se vaara. Puhelimet ovat muuttaneet tapaamme kommunikoida ja elää. Ennen tapasimme kavereita ja vietimme aikaa yhdessä ulkona. Nyt kontaktimme ystäviin tapahtuu puhelimen välityksellä.
Uskon puhelimesta tulleen myös turvallinen pakopaikka, johon on helppo paeta epämukavassa tilanteessa. Olen usein ottanut puhelimen esille sosiaalisen paineen vuoksi. Muistelen vaikka lukion ensimmäistä vuottani, jolloin minun lounasaikani oli kavereitani aiemmin. Jouduin syömään yksin, mutta en tahtonut näyttää niin yksinäiseltä, minkä vuoksi aloin selaamaan paikallista sääkarttaa näytöltä. Puhelin antoi turvaa ja tarkoitusta yksinoloon.
Olen usein ottanut puhelimen esille sosiaalisen paineen vuoksi.
Yläasteen loppuvuosina sekä ensimmäisenä lukiovuonna silmääni on pistänyt yksi ilmiö: kyky keskittyä. Kesken oppitunnin opettaja on noussut ylös ja julistanut “puhelintauon”. Puhelintauko on viisiminuuttinen, jolloin saamme selata kännykän läpi ja päivittää itseämme ystävillemme. Tauon tavoite on parantaa keskittymistämme lopputunnuksi. Tämä kuulosti loogiselta, kunnes aloin miettimään sitä lisää. Emmekö oikeasti pysty istumaan 75 minuuttia putkeen kuunnellen tunnin aihetta? Ehkä tutkijat, jotka sanovat meidän aivojemme sulaneen pilalle eivät olekaan niin väärässä loppujen lopuksi.
Pitäisikö älypuhelimista sitten pysyä kaukana tai jopa luopua niistä? Ei se ole ihan niinkään. Älypuhelimet ovat mahtava keksintö oikein käytettynä. Ne helpottavat elämäämme huomattavasti ja yhdistyvät kaukaisia ystäviä. Väärin käytettynä ne voivat hukata meidän parhaimmat nuoruuden vuotemme.
Teknologia on täällä jäädäkseen, joten paras toiminnan suunta on oppia hyödyntämään sitä antamatta sille liikaa valtaa elämässä.
Kun seuraavan kerran kerralla tartut luuriin, voi hetken miettiä, olisiko hyödyllisempää mennä viettämään aikaa oman perheen kanssa tai vaikka siivota se likainen keittiö.
Kirjoittaja lukiolainen, joka oli 2 viikkoa toimituksessa kesätöissä