En tunne miestä, sanoi Ketola Jeesusta
16-vuotiaana olin Tampereen kaupungin teknisellä osastolla lapiomiehenä. Maakaapeleita asennettiin talojen kupeisiin. Koulutus oli korkeatasoista tulevaa ammattiani varten.
Kaivuutyön ohessa kuulin kaikenlaista. Esille tuli elämänviisauksia ja karkeita miesten puheita. Konemiehet ja Fiskarsin ”etukuormaajan” käyttäjät päästivät suustaan niitä näitä. Myös kirkosta ja uskosta lausahdeltiin omien kokemusten pohjalta. Otsikon sanat jäivät tuolta kesätyöajalta mieleeni.
Työkaverini Tatu lausui nuo sanat. Tuskin hän tokaisi niitä jumalattomuuttaan, vaikka sitäkin korostusta on aina keskuudessamme liikkeellä. Joku painottaa uskonnottomuuttaan pelkästään korostaakseen itseään. Tatun sanojen takana oli pikemminkin suomalaisen miehen rehellisyys. On vaikeaa lausua mielipidettä henkilöstä, jota ei tunne. Jeesuksestakin on päästävä selville. Hänet on tunnettava, ennen kuin antaa hänestä arvionsa. Pinnallinen arvio kenestä tahansa, myös Jeesuksesta, on yhtä tyhjän kanssa. Sillä ei ole arvoa.
Kristinuskossa on pohjimmiltaan kyse Jeesuksen tuntemisesta. Tästä Paavalikin kirjoitti korostaessaan Kristuksen ja hänen ylösnousemuksensa tuntemista. Muuta tietämistä oppinut Paavali piti turhana, jopa roskana (Filippiläiskirje 3).
Tunteminen, tutuksi tuleminen vaatii aina kohtaamisia. Emme voi tuntea ketään, jollemme ole häntä kohdanneet. Näin on asia Jeesuksenkin suhteen. Häneen tutustuminen ja hänen tuntemisensa on Pyhän Hengen työtä meissä.
Fingerborgin mukaan Jeesuksella oli vain 12 seuraajaa! Somemaailmaa heijastava havainto on terävä, humoristinen ja tarkoituksellisesti erehdyttävä. Sarjakuvan tekijä kyllä tietää, että seuraajia oli ja on enemmän. Ehkä joukossa oli maanrakennusmiehiäkin, kalastajia nyt ainakin. Evankeliumitkin kertovat, että monituhatpäinen ihmisjoukko kuunteli kerran hämmästyneenä Galilean keväisellä vuorenrinteellä Nasaretin miestä. Seuraajakunta oli sekalainen. Sitten tapahtui ruokkimisihme näillä spontaaneilla, ennalta-aavistamattomilla festareilla. Eväittä matkaan lähtenyt kansa sai sanaa sielun ravinnoksi. Leipää ja kalaa riitti ruumiin vahvistukseksi.
Galilean vuorenrinteen juhla jatkuu yhä ja kertaantuu – osallistujamäärästä huolimatta – vielä suurempana jokaisessa messussa. Messussa Jeesus puhuu meille. Ehtoollisessa hän on todellisesti läsnä vahvistaen meitä matkallamme. Ehtoollinen ei ole vertauskuva. Se on Herramme todellinen läsnäolo keskellämme. Kristukseen kastettuina emme saa milloinkaan unohtaa sitä, että messu on olennaisin. Se on kaiken seurakuntatoiminnan keskus. Messu on paras paikka Jeesukseen tutustumista ja hänen tuntemistaan varten. Messussa ollaan Jeesuksen kanssa uskon lähteellä ja ytimessä.
Kimmo Huilla