Vahdin kun puuro kiehui hellalle
Jouluun liittyy monia taidonnäytteitä keittiössä. Herkut ovat oleellinen osa joulua. Monelle perinteiset jouluruuat ovat kaikki kaikessa mutta toiset taas kaipaavat erilaista twistiä joulupöytään. Joulun alla uusia reseptejä putkahtelee lehdistä ja vyöryy somesta vastaan niin paljon kun etusormella vain jaksaa selata. Taidan itse olla kuitenkin perinteisten jouluherkkujen ystävä.
Leivon ensimmäiset piparkakut yleensä marraskuussa. Tällä kertaa delegoin leivonnan. Onneksi vapaaehtoisia löytyi. Kuulin että reseptissä kehotettiin jättämään taikinasta kohotusaine pois, jos taikinan haluaa mutustella sellaisenaan paistamatta. Taisi olla houkutteleva ajatus!
Popsin silakat suoraan purkista, joten purkkia ei tarvinnut nostaa joulupöytään.
Joulutorttutaikinaa varaan hyvissä ajoin pakkaseen. Sen kanssa onnistumisprosenttini on aika hyvä. Leipoessa tykkään tosin tästäkin taikinasta natustella veitsellä leikattuja viipaleita sellaisenaan. Tänä jouluna huomasin, että uudet suolaiset joulutortut herättivät epäluuloani. Rohkenin sentään silti maistamaan. Hyvä tavaton kun hillon tilalla olikin savukalatahnaa! Kuulin myös huhuja söpöistä minikokoisista joulutortuista.
Joulun valmisruuat pölähtävät kauppoihin heti kun kurpitsat on saatu raivattua tiskeistä pois eli halloween sesongin jälkeen. Karkkilavat ja hyllymetrit valtaavat etunenässä tilaa viimeistään marraskuun alkupuolella. Samaan aikaan valmisruokahyllystä voi bongata jo ensimmäiset joululaatikot.
Jouluruokia popsin tänäkin sesonkina lähes viikoittain. Valmisruokalaatikot ja leikkelepaketti sekä rosolli putkahtivat perheemme ruokapöytään lähes joka viikko. Lanttulaatikko, monen inhokki, oli tänäkin sesonkina meidän suosikkimme.
Oma jouluherkkusuosikkini suutarinlohikin löytyi viime tipassa kaupan kalahyllystä. Popsin silakat suoraan purkista, joten purkkia ei tarvinnut nostaa joulupöytään.
Perinteisten herkkujen jälkeen on mukava myös suunnata katse kohti talven arkiruokia.
Jouluaattoaamun vakiintunut tapani on keittää riisipuuro. Tänäkin vuonna seurasin silmä kovana, miten maito hulmahti muhkeina kuplina kattilasta hellalle. Hieno, paahteinen pohjaan palaneen riisin maku istuu mukavasti kanelin ja sokerin kaveriksi.
Odotan joulua aina sesonkiherkkuineen. Mutta yltäkylläisen napostelun ja perinteisten herkkujen jälkeen on mukava myös suunnata katse kohti talven arkiruokia. Ja kyllähän siellä vielä monet herkkukimarat ovat tulossa laskiaispullineen ja runebergin torttuineen puhumattakaan pääsiäisestä.