Mulperit kypsymässä
Viime perjantaina, 24.toukuuta., poimin tämän satokauden ensimmäiset mulperit ja keitin ne hilloksi. Ne olivat suuria möykkyjä, alkukesä on täällä ollut sateinen. Koskaan ennen en ole näin aikaisin voinut mulpereita kerätä, kevät tuli tänä vuonna historiallisen aikaisin. Jännitin puuni kukinnan puolesta, kun samaan aikaan tuli vielä hallaöitä, mutta ilmeisesti kukat eivät ole kovin hallanarkoja, sato näyttää runsaalta.
Marjat kypsyvät vähitellen parin viikon kuluessa ja putoilevat kypsinä herkästi maahan. Poimiessa on pidettävä keräilyastia oksan alla, muuten osa sadosta menee sivusuun. Poimiminen on hauskaa, kun voi kumartelun sijasta kurkotella, mutta samalla se on kinkkistä: juuri kun tavoittelet jotain mehevää marjaa, viisi sen vieressä killuvaa putoaa maahan etkä takuulla löydä niitä nurmikosta. Raakoja tai puolikypsiä ei voi poimia, ne eivät irtoa karastaan. Niillä on luonnetta, sanon aina, ne tietävät aikansa.
Kun hankin tämän talon Unkarista vuonna 1994, minulla ei ollut aavistustakaan, mikä on mulperipuu. Niitä näytti olevan melkein joka talon puutarhassa ja ne reunustavat teitten varsia. Naapurini selitti minulle, että sota-aikana niitä istutettiin siinä tarkoituksessa, että jokainen voisi kehittää itselleen pienen sivubisneksen hoivaamalla silkkiperhosia tai paremminkin niitten toukkia, jotka kääriytyvät mulperipuun lehtiin. Toukkien koteloista saatiin silkkiä, jota tarvittiin laskuvarjojen tuotantoon. Bisnesidea ei tainnut kovin hyvin ottaa tulta, mutta mulperipuut jäivät kylään.
Kaiken tietävä naapurini selitti, ettei mulperipuun karhunvatukkaa muistuttavia marjoja voi syödä ja aluksi minä uskoin häntä. Eivät ne myrkyllisiä ole, mutta mauttomia, hän selitti. Vasta vähän myöhemmin luin jostakin, että mulperit ne vasta terveellisiä ovat, oikeaa superfoodia nykysuomeksi sanottuna. Makeita ne ovat, täysin hapottomia, mutta kun lisään hillokeitokseeni vähän sitruunahappoa, saan varsin oivallista hilloa, jota lisään aamumysliini. Ystäväpiirissänikin on muutamia mulperifaneja, joille hillopurkki silloin tällöin on tervetullut.
Kolmekymmentä vuotta sitten, kun tutustuin mulperipuuhun, ei ollut mahdollista ottaa googlaamalla selvää, mikä mulperi oikeastaan on ja mitkä sen ominaisuudet. Nyt sen tein, ja google kertoo seuraavaa:
Mulperi on todella ravinnerikas marja, se sisältää erityisen runsaasti C-vitamiinia, kalsiumia ja rautaa. Se on runsaskuituinen ja siinä on paljon proteiinia. Mustat mulperit sisältävät enemmän antioksidantteja kuin kultaiset sukulaisensa. Marjat sisältävät myös polyfenoleita ja flavonoideja, jotka puolustavat kehoamme vapailta radikaaleilta. Mulperi onkin hyvin suosittu naposteltava hyvinvointiaan aktiivisesti ylläpitävien ihmisten keskuudessa.
Ei sitten muuta kuin ulos puutarhaan tutkimaan, olisiko uusia mulpereita kypsynyt vai onko viime yön rankkasade tiputtanut ne kaikki maahan.
Várbalog 26.5.2024