Milloin luonnonhoitoa niittämällä?
Ruovesi-lehti julkaisi äskettäin kaksi luonnonhoitoon liittyvää yleisökirjoitusta. Ensimmäinen käsitteli vieraslaji lupiinin maisemavaltauksia Ruovedellä ja toinen Keskustan runopolun luonnonkukkien koneellista hävitystä juhannuksen alla. Molempiin liittyy kysymys luonnonhoidosta niittäen.
Olin 14.6.2025 vetämässä linturetkeä, kun meluisa kone tuli repimään runopolun kukkia ja pensaita. Retkeläiset paheksuivat toimintaa tarpeettomana ja väärin ajoitettuna. Polku oli auki, kukkia valtaisasti, linnut lauloivat ja tunnelma upea niin kuin Ruovedellä vain voi. Lupiinit puuttuivat.
Heräsi kysymys, milloin luontoa hoidetaan niittämällä. Pörriäisten kannalta luonnonkasvien niitto teiden ja polkujen varsilta pitäisi siirtää loppukesälle kukintojen jälkeen, niin myös vesojen niitto. Samoin voitaisiin pihanurmia yms. jättää kesä-heinäkuussa leikkaamatta. Viime vuoden heinäkuussa ihastelin hollantilaista kaupunkia, jossa puistot ja teiden varret oli jätetty ajamatta. Itse toivon alku- ja keskikesällä näkeväni nykyisten ajonurmien ym. paikalla kylttejä ”Varattu pörriäisille”.
Aivan eri kysymys ovat teiden varsille levinneet lupiinimassat. Ne pitäisi niittää juhannuksen alla ja ehkä toistamiseenkin. Laji on tuhoamassa myös niittyjä ja metsien reunoja ja on turha hyönteisille. Maanomistajien vastuu tiedetään, mutta se ei näytä vaikuttavan estoitta kasvavaan vahinkoon. Jonkun pitää kunnassa koordinoida lajin hävittämistä ja tiedottaa ohjeita ensi vuotta varten. Asfalttitienvarsien niitto ei riitä. Vapaaehtoisten käyttö kohteissa ja niittotalkoot pitää sopia etukäteen. Osa Ruoveden tienvarsista on jo menetetty, mutta lajin pienet kasvupaikat voi vielä pysäyttää ja uudet estää.
Ilkka Sahi
osa-aika-asukas