Anne Kojola
Metsänelämää ja lillukanvarsia
Varpukerros, varpukerros ja varpukerros. Väreissä on terveyttä, kauneutta ja vahvaa elämää. Luonnossa, lautasella, sateenkaaressa tai missä vaan.
Varpukerroksessa ovat metsän voimakasvit. Kanervat, mustikat, puolukat, variksenmarjat, suopursut, juolukat, katajat, sienet sun muut pikku kasvit ja puut. Virkeän varvuston arvo metsäluonnolle on valtava. Siellä pelastuu pörriäinen, linnut poikasineen, jyrsijät viiksineen. Se sykkii elämää. Kauas kantoisempaa kuin osaamme kuvitella.
Mitä kaikkea aluskasvillisuus tekeekin, se on meille ehkä ikuinen salaisuus. Tärkeintä kai on, että sitä on ja paljon. Metsäihmisenä tulee aina keräiltyä havaintoreppuun monenlaista ympäristöoppia. Muutamia havaintoja siitä siis.
Varpukerros on metsän ja luonnon elämän hermoverkko ja toimintakeskus. Se on yhteistyön mestari. Täydellinen koordinaattori. Sen alla Äiti Maa huolehtii taloushallinnosta. Maa Äiti on kuin pankki, joka huolehtii kasvuston tileistä. Hallintoon kuuluu ravinto, vesitalous ja hengitys. Sieltä jaetaan ja varastoidaan kasvukauden kertyneet eväät juurien kautta hyviin investointeihin. Investointeja ovat kasvu ja elämän luominen. Se on symbioottinen järjestelmä, joka huolehtii metsän hyvinvoinnista ja samalla meidän kaikkien hyvinvoinnista. Siihen liittyy varmasti paljon paikallista sopimista. Näin luonto Äiti on varmaankin tarkoittanut kaiken hyvän käsiemme ulottuville.
Luonnon marjaviljelmät ovat rikkaus, joka välillä meitiltä unohtuu.
Varvikko on kasvuntekijöiden eli antioksidanttien tehdas. Luonnon marjaviljelmät ovat rikkaus, joka välillä meitiltä unohtuu. Metsästäjä-keräilijänä tulee tutkittua riistaeläinten ja lintujen eväitä. Turbiinista löytyy koko varvikon kirjo. Menu hieman vuoden ajasta toki riippuen. Talveen valmistautuvat eläimet tankkaavat marjojen vitamiineja, varpujen vihreää ja sienien mineraaleja. Muuttavat linnut poimivat marjat matkaevääksi.
Tiimit ja toimiva työyhteisö. Yhteistyö metsässä on jonkinlaista vaihdantataloutta. Sulle sitä mulle tätä. Metsän käsittelyssä aluskasvillisuuden säästäminen on tärkeää. Rikas varpukerros pitää puut pystyssä ja kasvattaa motteja monin verroin. Varvikon tehtävänä on puhdistaa ja poistaa haitallisia homeita, leviä ja lahottajasieniä. Metsän suolisto ja mikrobiomi. Kun jokin on pielessä, varvikko varoittaa.
Rikas varpukerros pitää puut pystyssä ja kasvattaa motteja monin verroin.
Aikojen kuluessa varvikko ja aluskasvillisuus alkaa puuston alta hävitä, kasvu on päättynyt ja metsänkin aika vähenee. Varpukerroksen lannoittava ja suojaava vaikutus häviää. Juuret kutistuvat, elämä rungossa hiipuu ja latvastakin tulee pikkuhiljaa laho. On aika uudistua.
Joskus mietin missä kaikki pörriäiset ja hörminkäiset majailevat. Kerran Lapin kalareissulla asia selvisi melko tyhjentävästi. Ylittäessämme runsaskasvuista kosteahkoa jänkhää ilma oli sakeanaan erilaista proteiinia. Lajikirjo jäi analysoimatta. Ainakin tuli selväksi pölyttäjien ja niiden kavereiden koti. Olivatpa ne sitten minkä merkkisiä tahansa. Hunaja on loistava tuote. Kiitos siitä, pointsit metsän pörriäisille.
Ehkä tärkeintä on hengitys. Metsän henki, maahengitys- varpukasvuston pienet lihakset ja kapillaarimäntä. Kun tämä elämän konehuone on kunnossa, voi metsä keskittyä rauhassa kasvuun ja kehitykseen. Ehkä ihmiselämäkin on aika lailla samanlaista. Katajasta siis gin gin.