Metsän vuosi
Life begins out of the comfort zone. Pelko pois. Olemme menossa metsään. Elämämme on menneenä vuonna muuttunut. Iso avoin maailma on sulkeutunut määräämättömäksi ajaksi. Jotain ehkä muuttuu.
Luonto on viisas ja haluaa kertoa meille jotain. Mieli ja keho ehkä vähän salaa haluavatkin sitä. Kotoinen lähes mystiseksi muodostunut metsä on tullut takaisin.
Metsä on arvokkain pääomamme tässä maassa. Ilman metsää olisimmeko me me tai olisiko meitä? Vain lyhyt askel lähihistoriaan. Olimme varsinainen metsäkansa. Osasimme kulkea luonnossa, osasimme hiihtää umpisessakin. Hankimme särvintä metsistä ja järvistä. Nämä taidot olivat ylivoimaa ylivoimaa vastaan. Metsä suojeli, se pelasti.
Ilolla olen seurannut paluumuuttoa metsän arvostukseen. Löydämme aikaiset viisaudet uudelleen. Metsän elämää ammentavat voimat ovat olleet ja ovat edelleen meillä tiedossa. Vain hetkeksi unohtuneet. Ymmärrys ja arvostus luontoa kohtaan palaa askelin. Näemme taas lähelle.
Opimme lukemaan uudelleen luonnonmerkkejä, kun palaamme metsäpolulle.
Metsän pörssikurssi matkailussa, retkeilyssä, metsätaloudessa, luonnontuotteissa, riistataloudessa ja mielessämme ovat hyvässä nousussa. Kliseet metsistämme muuttuvat takaisin konkretiaksi. Varovaisin askelin on lähdetty retkelle. Yksin, perheen kanssa, kaveriporukalla. Lapsenomainen ilo, löytämisen riemu, turvallisuuden tunne ja hengitys palaavat normaaliksi. Opimme lukemaan uudelleen luonnonmerkkejä, kun palaamme Metsäpolulle.
Metsätaloudessa palataan käytännön läheisyyteen ja paikallistuntemukseen. Monipuustoisuus on taas trendikästä. Ymmärrämme varpukerroksen valtavan merkityksen elämälle.
Opimme jatkuvan kasvatuksen taidon niille alueille, jossa se on mahdollista. Sahailemalla määräväliajoin sopivaan tiheyteen, säilytetään elämän voima jäljelle jäävälle puustolle. Siistimällä tai korjaamalla saadaan talteen sato. Eri tarkoituksiin - polttopuuksi, energiapuuksi, kuitupuuksi tai tukkipuuksi.
Säästämistä voi ajatella koronkasvuna. Metsän käsittelyssä puusto pyritään säästämään monimuotoisena. Korkona puuston kasvu ja laatu paranevat. Hyvät säästöpuut tuottavat paljon siemeniä. Kelot linnuille touhupuita ja pesäkoloja, haavat metsoille evästä, soidinalueet uusia lintuja.
Säästämistä luonnossa voi ajatella pieninä hyvinä tekoina. Jätänpä tuon pihlajan. Se on kaunis ja syksyllä tilhet saavat sen marjoista pikku huurut. Suojelun ajatus on yksinkertainen. Suojellaan elämää. Se tuottaa kaikki edellä mainitut mahdollisuudet.
Säästämistä luonnossa voi ajatella pieninä hyvinä tekoina.
Niin kuin lautasella värikäs on terveellistä. Monimuotoisuus on ekologinen ja kulinaristinen rikkaus. Luonnon ruoka taitavine kokkeineen taikoutuu makuhermoihimme.
Kaikella on toki aina aikansa ja paikkansa. Niin myös metsällä. Se lienee elävänä suurin piirtein sama kuin ihmissukupolvella. Olen siitä surullinen, kun metsän merkit kertovat muutoksen tulevan. Niin puunitkijä. Samalla iloinen ja tietoinen uuden elämän synnystä. Vahvat rantametsiköt ja hyvällä kivennäismaalla kasvavat männiköt voidaan lukea ikimetsiksi. Rehevämmillä mailla uudistuvat lyhyemmällä aikajänteellä.
Kaikki me voimme olla pieniä metsäasiantuntijoita. Havainnoitsijoita. Omaa metsätiedettä voi tehdä taajamametsissä, kuntopoluilla, marja- tai sienimetsissä tai vaikka puistoissa. Varsinaisen metsätieteellisen opintomatkan voi tehdä vaikka Ruovesi-Tampere väliä kuljettaessa. Kolmella pääreitillä on hieno läpileikkaus meille tyypillisistä metsistä. Matkalla on paljon esimerkkejä ja havaintoja. Onko kaikki totta…jokainen voimme käyttää mielikuvitustamme.
Metsän vuosi on tarinoita metsästä. Samalla ne ovat kertomus suuresta rakkaudesta luontoomme ja kansallisaarteeseemme. Tervetuloa hieman erilaiselle matkalle. Sometimes we got to go back to nature.
Kirjoittaja on Ruovesi-lehden uusi blogisti, joka kirjoittaa metsästä