Järvellä soutelu kuuluu kesäpäivän mukaviin aktiviteetteihin. Veneen Jani sai 50-vuotislahjaksi muutama vuosi sitten.
Jani Kylmälä
Pörriäisten paratiisi ja kaupunkilaisten koti – Sarvarannasta ei tule työleiriä, omannäköinen remontti etenee hiljalleen. "Täytyy myös muistaa nauttia ja olla vaan."
Vanha maalaistalo Väärinmajassa hurmasi helsinkiläiset heti ensinäkemältä. Nyt – viisi vuotta myöhemmin – kesäparatiisi tuntuu jo kodilta, johon ei malttaisi viikonlopun päätteeksi jättää jäähyväisiä.
Jani Kylmälä ja Niko Liimatta etsivät pitkään mökkipaikkaa Helsingin läheltä. Ruovesi ei ole ollut mahdollisten paikkakuntien kärjessä etäisyyden takia.
Haussa oli maatalo mahdollisimman alkuperäisessä kunnossa.
– Sellainen, missä ei ole tehty mitään kaameita 70–80-luvun remontteja, Kylmälä kertoo rajauksesta.
Sopivaa ei tuntunut löytyvä. Sitten pariskunta sai Nikon isältä vinkin, että ehkä kannattaisi katsoa kauempaakin: Tampereen lähellä kuuluu olevan paljonkin hienoja kohteita.
– Tehtiin testihaku 2,5 tunnin matkan päähän kotoa. Ruovesi oli juuri siinä rajoilla ja saman tien löytyi tämä kohde, joka meille lopulta päätyi. Kun näimme myynti-ilmoituksen kuvat, niin se oli siinä. Kaikki meidän hakuvaateet täyttyi samantien: alkuperäiskuntoinen vanha maatila järven rannalla, piharakennuksia ja tontti suurempi kuin 1000 neliötä, jotta on mahdollisuuksia isolle puutarhalle.
Puutarha on maalaiskodissa paras paikka.
Jani Kylmälä
Ruovesi oli taide- ja tyylihistoriaa opettavalle Kylmälälle tuttu taiteen kautta.
– Kulttuurihistoria – Akseli Gallen-Kallela ja Kalela muun muassa – on täällä tietysti se suurin arvo ja kiehtoi minua. Sitä kautta tiedettiin, mihin ollaan tulossa.
Jani Kylmälä on Stadin ammattiopiston kansainvälisyysasiantuntija ja on opettanut siellä esitys- ja teatteritekniikkaa. Hän on tehnyt kansallisteatterissa pitkän uran maskeeraajana. Niko työskentelee lähihoitajana.
Vanhaan lehmihakaan perustettu kasvualue vaatii paljon hoitoa jokaisella mökilläkäyntikerralla.
Jani Kylmälä
Sarvarannan keittiössä puuhaillaan vielä kantoveden varassa ja polttopuita pitää talven varalle tehdä.
Päärakennus on hirsirakenteinen, tilakirjassa rakennusvuodeksi on määritelty 1931. Vakituisia asukkaita tilalla ei ole ollut vuoden 1973 jälkeen, vaan paikka on ollut kesäkäytössä.
Siitä muistona on kaksi käyttökuntoista rantasaunaa, alkuperäinen ja toinen 1970-luvulla rakennettu. Toinen sauna on tarkoitus säilyttää, toisesta kaavaillaan vierasmajaa.
Väärinjärvessä on kiva käydä kesäkuumalla pulahtamassa. Laituri on uusin iso hankinta.
Jani Kylmälä
– Olemme molemmat hyvin visuaalisia ihmisiä joten talon kuntoon saattaminen on nyt jo ollut mielenkiintoinen prosessi, vaikka vasta suunnitellaan, kertoo Liimatta.
– Tykätään molemmat kestitä ja aina on kiva, kun vieraita tulee. Silloin tehdään isosti ruokaa, pelataan sisällä lautapelejä tai Mölkkyä pihalla, ja saunotaan pieteetillä, ja joskus myös pidetään talkoita.
Näkymä portailta etelään naapurin pelloille on kummankin suosikkinäköala, varsinkin kun lehmät ovat pellolla.
Jani Kylmälä
Kaupat tehtiin heinäkuussa 2020. Vielä ei ole suuriin remontteihin ryhdytty, sillä miehet haluavat ensin tutustua paikkaan rauhassa.
– Mökistä ei koskaan saa tulla sellaista työleiriä, että aina kun tänne tulee on pakko jotain tehdä. Täytyy myös muistaa nauttia ja olla vaan. Olemme ottaneet sellaisen kannan tuleviin remontteihin, että hiljaa hyvä tulee. Ei tästä valmista tekemällä saa! Haluamme, että paikka on sellainen, että tänne pääsemistä odottaa. Naureskelemme, että tämä on meidän loppuelämän sijoituspaikka. Kaverimme kutsuu paikkaa leikkisästi Pappalaksi, Niko jatkaa.
Tavoitteena on päivittää talo tälle vuosituhannelle, mutta tekemällä omanlainen remontti eikä orjallisesti vanhaa restauroiden.
– Emme esimerkiksi ole hankkineet Sarvarantaan yhtään uutta huonekalua, vaan kaikki on vanhoja, kierrätettyjä, perittyjä ja kirpputoreilta löydettyjä. Haluamme modernisoida kohteen kuitenkin vanhan näköiseksi, Niko lisää.
Niko on hyvä kuvaaja ja nauttii puutarhassa touhuamisesta yhtä lailla.
Jani Kylmälä
Tulevana kesänä isompi urakka aloitetaan neljän lehmän navetasta, jossa itse asiassa ei ole koskaan eläimiä ollut. Tarina kertoo, että tilaa asuttivat 1960-luvulla sisarukset. Juuri kun navetta saatiin valmiiksi veli menehtyi eikä sisar ottanut eläimiä yksin hoitaakseen.
Nyt navetta on tarkoitus kunnostaa kesähuoneeksi, majapaikaksi sekä itse omistajille että talkooporukalle siksi aikaa, kun varsinainen iso remontti päätalossa on käynnissä.
– Sen verran lattiaa ja seinää tehdään, että siellä pystyy asumaan. Sähköt pitää vetää ja laverisängyt sinne tulee, mutta ei muita mukavuuksia, kaavailee Kylmälä.
Päätalossa ensimmäinen tehtävä on lattioiden uusiminen.
– Ne ovat huonossa kunnossa, se tiedettiin ostaessa. Mutta ei kuitenkaan niin huonossa, että estäisi asumisen.
Kylmälän sydäntä lähellä on puutarha, joka hänelle on rentoutumisen paikka.
– Hoitaisin puutarhaa aamusta iltaan, koko ajan, jos mahdollista. Ikkunanpielet ja minikasvihuoneet on täynnä taimia jo nyt.
Viimeinen vakituinen asukas kasvatti hyötypuutarhassaan sipulia ja perunaa. Hänen jälkeensä pellot olivat kesannoituneet ja umpeen kasvaneet.
– Kukkapenkkejä syntyy nyt mitä ihmeellisimpiin paikkoihin, kertoo Kylmälä.
Kukkamaa on parhaimmillaan heinäkuussa.
Jani Kylmälä
Janin ja Nikon ehtona istutettaville kasveille on, että niiden täytyy olla hyönteisystävällisisä. Sarvarantaan ei tule kukkia, jotka eivät tuota mettä.
– 99 prosenttia on monivuotisia perhos- ja hyönteisystävällisiä perennoita, toteaa Jani.
Luonto, hyönteiset ja kasvit ovat aina kiinnostaneet häntä. Kiinnostus pölyttäjäkasveihin jäi muutaman vuoden takaisesta Pelasta pörriäinen-kampanjasta.
– Siitä on tullut meillä sellainen lentävä lause, kun tehdään risukasoja ja jätetään lahopuuta metsään. Siitä syystä myös kaikkien kasvien tulee tuottaa pölyttäjille joku palkinto. On ikävää, että nykyinen puutarhatrendi tuottaa paljon kasveja, joissa hyönteiset käyvät lopulta turhaan. Se on erityisen haitallista kaupunkialueilla, missä ympärivuotisia mesikasveja on jo lähtökohtaisesti vähemmän, hän pohtii.
Väärinjärvi tarjoaa upeita näkymiä kaikkina vuodenaikoina.
Jani Kylmälä
Tilan rantalehto siintelee miesten mielessä satumetsänä, jossa olisi paljon erilaisia lehtikasveja, pensaita ja kukkivia kasveja.
– Että siellä olisi nähtävää muutakin kuin rantakoivut, sanoo Kylmälä.
Kun kaikki on joskus tulevaisuudessa valmista, päämääränä on muuttaa pysyvästi Ruovedelle.
– Helsingissä säilyy sellainen paikka, jossa voi yöpyä, jos työt vaativat. Mutta Sarvaranta on meille tulevaisuuden ykköskoti.