Kirjoittajalle sanat ovat työkalu ja leikkikalu.
Piste on kirjoittajan paras ystävä
Kolumni
Harvoin asiat menevät siten, kuten etukäteen on ajatellut. Ruovesi-lehden ja Teisko-Aitolahti-lehden kesäpojan pesti oli verrattomasti alkuperäissuunnitelmia pidempi, sillä sen mitta on runsaan kolmen kuukauden sijaan ollutkin 15 kuukautta. Aikajanaan mahtuu yksi syksy, yksi talvi, puolitoista kevättä ja kaksi kesää. Näin laskien tulokseksi saadaan 5½. Kouluarvosanana tuo ei olisi kummoinen.
#kaikkionpaikallista.
Sanan ’paikallislehti’ sisältä löytyy sana ’kallis’. Paikallislehti ei tilattuna ole kallis ja se on lukijoilleen kallisarvoinen. On vaikea kuvitella, että torstaiaamuna Ruovesi-lehti ei löytyisi postilaatikosta tai eteisen matolta. Outoa olisi sekin, jos nettilehtiversio ei olisikaan keskiviikkona erilaisilla päätelaitteilla luettavana. Lehti on tärkeämpi osa identiteettiämme kuin osaamme ajatellakaan. Mukavampaa on luottaa siihen, että lehti ilmestyy viikoittain. Netistä juttuja voi lukea päivittäin. Kuinka ollakaan, ’journalismi’ tulee ranskan kielen sanasta jour, joka merkitsee päivää. Tykkään käyttää lehden Instagram-tilillä tunnistetta #kaikkionpaikallista, mikä johtuu siitä, että kaikki on paikallista. Asiat ja ilmiöt tapahtuvat aina jossain paikassa. Helsingin Sanomat tai Lapin Kansa ovat nekin paikallislehtiä. Siksi ne harvoin kertovat luotettavasti tämän paikkakunnan tapahtumista.
Jokaisella ihmisellä on takataskussaan tukku tarinoita.
Jos tykkää kirjoittamisesta ja sanojen kanssa kamppailusta, toimittajan työ on hyvä valinta. Kirjoittaminen on kuitenkin vain osa kokonaisuutta. On hyvällä tavalla jännittävää tavata ihmisiä ja kuunnella, mitä heillä on kerrottavanaan. Jokaisella ihmisellä on takataskussaan tukku tarinoita. Jännittävää on myös löytää itsensä oudosta paikasta ja katsoa, mitä tapahtuu. Korvat ovat toimittajan täkein työkalu. Toimitusprosessin ketjun voi tiivistää lyhyesti: on aihe, josta kirjoitetaan juttu valmiiksi. Kirjoitusprosessin voi kuvata yhtä tylsästi: kirjoitetaan sanoja peräkkäin. Toimittajan tavoite on kuitenkin aina selvä. On kirjoitettava niin selkeästi, että lukija ymmärtää sisällön ensilukemalla. Ajatuksen on hyvä säilyä kirkkaana.
Apua!
Lukutaitoiselle lukeminen on itsestäänselvyys. Mustat pisteet paperilla muodostavat sanoja, kirjainjonoja ja virkkeitä. Välimerkeistä piste on kirjoittajan paras ystävä ja se palvelee lukijaa. Joskus pilkun paikka, on, sekin ratkaiseva, jotta tekstiä voi hahmottaa ymmärrettävästi. Muistan hyvin, kun ensimmäisessä jutussani oli kaamea virhe. Olin unohtanut laittaa pisteen erään virkkeen loppuun. Apua! Jotta maailma pysyy raiteillaan ja tasapaino universumissa säilyy, tässä on nyt se puuttuva piste, vieläpä huutomerkin kanssa ryyditettynä: .!