Kirjoittajalle sanat ovat työkalu ja leikkikalu.
Suurta salaisuutta ei ole
Kolumni
Minulla oli autokoulussa mainio opettaja. Ennen lähestyvää kaupunkiajojaksoa hän totesi, että ajamista kaupungissa ei tarvitse pelätä: ”Kaupungissa on helppoa ajaa. Kun liikennevalot ovat punaiset, on pysähdyttävä. Vihreillä saa mennä.” Selkeää ja yksinkertaista. Liikennesääntöjä noudattamalla ajaminen sujuu ja sivutuotteena kolarien määrää vähenee. Epätarkkaan uutisointiin sen sijaan törmää yllättävän usein. Joskus sanomalehden otsikko näyttää tältä: ”Auto ajoi lapsen päälle suojatiellä.” Ei auto ajanut, ihminen ajoi. Ajaja olisi voinut olla sinä tai minä, joka ajon aikana koettaa nopeasti näpytellä puhelimellaan maailman tärkeimmän vastausviestin.
Tyhmää ja vaarallista.
Tiedon valtatien liikenteessä, siellä sosiaalisessa mediassa, on myös niitä, jotka haluavat törmäillä säännöistä piittaamatta. Heitä kutsutaan trolleiksi, joiden tarkoitus on aiheuttaa nettikeskustelussa häirintää ja sekasortoa. He ovat niitä, jotka ajavat tiedon valtatiellä päin punaisia, kenties kännissä ja läpällä. Tyhmää ja vaarallista. Hyvää käytöstä ei ole se, että puhuu mitä sattuu. Oman näppäimistönsä ääressä on kätevää kirjoittaa ilkeyksiä molemmilla keskisormilla. Ilkeily on tehty helpoksi nimimerkkien takaa kirjoittaville. Kritisoida voi, eri mieltä saa olla. Hyvä lähtökohta on puhua aina totta. Joskus voi kehuakin toista, vaikka se ihan kaikilta helposti onnistu, sitäkin voi harjoitella.
Selkeää ja yksinkertaista.
Muinoin ihmisten pääasiallinen viestintäväline oli kahvipöytä, jonka ääressä tieto liikkui. Keskustelu elää nyt eri kanavissa. Uudet sukupolvet käyttävät älypuhelinta. Yhtenäiskulttuurin aikana tv:stä katsottiin samoja ohjelmia, nyt jokaisella on mukanaan oma ruutu. Niin sanottu kuplautuminen nähdään usein vain kielteisenä asiana. Kuplissa tapaavat turvallisesti tosiaan ne ihmiset, joilla on samat kiinnostuksen kohteet. Ovat he sitten innokkaita autonrassaajia, lentopalloilijoita tai viherpeukaloita.
Tulee hyvä olo.
Yhteen hiileen puhaltaminen ja toisten ottaminen huomioon vahvistaa meitä. Erilaiset mielipiteet kannattaa ottaa huomioon, on hyvä olla kiinnostunut muiden mielipiteistä. Tervehtiminen, hymy ja ystävällinen katse vaikuttavat meihin jokaiseen. Kun naapuri tervehtii, sitä kokee kuuluvansa yhteisöön, se antaa voimaa. Tulee hyvä olo. Suuri salaisuus ei ole, että yhteisö luo itse omat toimintatapansa. Osaamme aistia toisista ihmisistä enemmän kuin arvaammekaan. Pienet sanat ja eleet merkitsevät, koetko itsesi hyväksytyksi muiden silmissä. Positiivinen ja moniääninen henki luo avointa ja hyväksyvää ilmapiiriä, kukapa ei sellaista haluaisi. Se lähtee peiliin katsomisesta.
Välillä on hyvä vilkaista myös taustapeiliin, mutta taakse ei kannata jäädä tuijottamaan.