Koti
Kymmenen vuotta sitten Ruoveden yhteiskoulun ovien sulkeuduttua takanani vannoin, että kun kerran pääsisin pois Ruovedeltä, en muuttaisi tänne enää takaisin.
Peruskoulu oli ohi, ja olin niin varma siitä, että tulevaisuuteni ja kaikki haluamani odottaisivat minua kaupungin sykkeessä. Että kaupungilla oli tarjota asioita, mitä pienellä maalaiskunnalla ei ollut.
Palasin ensimmäisen kerran, rakastuin. Toisella kerralla palasimme yhdessä, lastemme kanssa. Oli elämämme paras päätös, kun vuosi sitten kaarsimme uuden kotitalomme pihaan Visuvedellä.
Esikoisemme synnyttyä oli heti päivänselvää, että halusimme palata takaisin Ruovedelle, heti kun suinkin voimme. Halusimme tarjota lapsillemme lapsuuden ja elämän maaseudulla, lähellä isovanhempia.
Vaikka taistelut nelivuotiaan ja vauvan kanssa ovat samat kuin missä tahansa: sukat ovat huonosti ja mitä luultavimmin kissa söi toisen niistä hyvistä sukista vaikkei teillä edes ole kissaa, ruoka ei kelpaa koska makaroni oli väärin aseteltu lautaselle, vauvan mahaa vääntää. Nyt ne tapahtuvat kerrostalokolmion sijasta omassa talossa kaukana kaupungin hälinästä.
Sopeutuminen vaati aikaa, olihan meidän kolmevuotias tottunut vanhaan asuntoomme, hoitokavereihin ja ympäristöön. Talvella kuitenkin laskiessamme takapihallamme liukureilla yltä päältä lumisina, lapsemme sanoi pitävänsä tästä kodista enemmän kuin vanhasta kodista.
“Niin minäkin”, vastasin.
Ruovesi antaa paljon enemmän kuin mitä se teini-ikäinen tyttö ymmärsikään. En voinut, enkä halunnut, lasten myötä ummistaa silmiäni siltä, että olin juurtunut tänne.
Täällä voin kuulla aamusta lintujen laulun, voin nähdä tähtitaivaan, tunnen naapurini. Täällä voidaan kysyä yhtäkkiä: “Äiti, saako meille tulla leikkimään?”
Tietenkin saa.
En sano, etteikö kaupungissakin voisi näitä asioita saada, mutta me emme niitä kaupungissa saaneet. Sieltä emme myöskään saaneet sitä suurinta, tärkeintä asiaa jonka saamme täältä.
Kodin.