Heikki Itänen.
Ahneella on tietynlainen loppu
Kolumni
Ahneus on yksi kristillisen opin pääpaheista. Perinteisessä joulupuheessaan Paavikin otti sen taas esille ja toivoi ihmisten vihdoinkin parantavan tapansa.
Ahneus tuli äskettäin vahvasti esille myös meitä kaikkia riivaavassa energiakriisissä, kun paljastui, että sähköyhtiöt takoivat huipputuloksia välittämättä siitä, että pieni- ja keskituloiset perheet ovat joutumassa vararikkoon tai ainakin pitkään velkakierteeseen.
Monet kunnat saivat kritiikistä myös ansaitusti oman osansa, koska ne omistavat sähköyhtiöistä isoja siivuja, mutta eivät ajaneet kuitenkaan kuntalaistensa etuja, ennen kuin kaikki tuli julkiseksi ja alkoi kasvojen pesun aika.
Rahan tekeminen on nykymaailmassa itse tarkoitus, olkoon keinot mitkä tahansa.
Laillisuudellakaan ei ole enää niin väliä, koska tuomiot ovat pelkästään nimellisiä.
Ennen muinoin, jos menetti vilunkipelin takia kunniansa, niin ainakin oma elämä ja monesti koko suvunkin, oli lopullisesti pilalla.
Nykyään jos kunnia menee niin maine kasvaa ja se tietää lisää julkisuutta, joka tarjoaa taas uusia mahdollisuuksia tienata valtavasti rahaa.
Menossa on vähän sellainen ”Rockefeller meininki.” Aikoinaan maailman rikkaimmaksi bisnesmieheksi nousseen talousneron linja oli yksinkertainen:
”Se jolla on lopussa eniten, on voittaja”.
Hyvin pienellä korjauksella meidän asiamme voisivat olla vielä paljon paremmin.
Ahneus ei kuitenkaan ole pelkästään sitä, että tienaa paljon rahaa, vaan sitä, kun ei suostu jakamaan sitä muille. Ne firmat ja yksityishenkilöt, joilla olisi varaa maksaa veroja eivät sitä tee, vaan käyttävät apunaan kaikenlaista verosuunnittelua.
Rahoja kierrätetään sitä varten perustettujen paperifirmojen ja paratiisisaarten pankkitilien kautta ja varoja sijoitetaan tai nostetaan aina sopivan hetken tullen.
Ahneutta, eriarvoisuutta ja vallan väärin käyttöä on ollut ihmisten välillä jo iät ja ajat, mutta sen mittasuhteet vaan ovat vuosi vuodelta huolestuttavasti kasvaneet.
Kuka sitten on niin sanotusti paha ihminen? Miten se määritellään, jos kerran lainkirjaimet on kuitenkin yleensä edes jotenkuten pystytty täyttämään.
Sata vuotta sitten vaikuttaneella sanavalmiilla vaudevilletähdellä ja elokuvakoomikolla W. C. Fieldsillä oli asiasta ihan oma näkemyksensä. Hänen mielestään kukaan, joka vihasi pieniä lapsia ja koiria, ei voinut olla läpeensä mätä.
Ihminen on oikeasti hyvin sopeutuvainen, sosiaalinen ja kekseliäs yksilö.
Se selviää hämmästyttävän hyvin melkein missä olosuhteissa tahansa ja onneksi on perusluonteeltaan enimmäkseen rehellinen ja hyväntahtoinen.
Hyvin pienellä korjauksella meidän asiamme voisivat olla vielä paljon paremmin.
Tiedemiesten täytyisi vain eristää aivoista se geeni, joka aiheuttaa ahneuden halua. Sitä vastaan valmistettu seerumi ruiskutettaisiin kaikkiin ihmisiin jo neuvolassa.
Sen jälkeen jokainen meistä päästäisi suustaan jo luonnostaan sen kaikista tärkeimmän lauseen: ”Voisihan sitä monenlaista tehdä, mutta en minä kehtaa”.