Tulevaisuus lähestyy selän takaa
Kolumni
Käsi ylös, joka osaa selittää, mitä aika on. Yksi käsi nousee. Kas, Wikipedia osaa kertoa, ole hyvä!
– Hei, olen 21-vuotias Wikipedia ja tiedän kaikesta jotain. Aika on fysiikan perussuure, jonka yksikkö on sekunti. Ajan luonteeseen kuuluu se, että elämä ja tapahtumat etenevät menneisyydestä tulevaisuuteen nykyhetken kautta.
Nyt olemme viisaampia, mutta emme silti ymmärrä. Kukaan ei osaa kertoa, miksi aamulla aika tuntuu kulkevan nopeammin kuin iltapäivän hetkinä, jolloin aika matelee hitaasti eteenpäin.
Vastustajalta pitää ottaa pois kiekko.
Olen joskus kirjoittanut repaleiseen muistivihkooni kaksi virkettä. Ensimmäinen virke: Aika on olemassa siksi, että kaikki ei tapahdu samaan aikaan. Toinen virke: Tila on olemassa siksi, että kaikki ei tapahdu samassa paikassa. Kuulostaa järkevältä. Ajatuksissa on jotain tuttua, joka liittyy jääkiekkoon. Jotkut lätkävalmentajat ovat todenneet, että vastustajalta pitää ottaa aika ja tila pois. Tämäkin kuulostaa järkevältä. Siihen voisi lisätä kolmantena elementtinä sen, että vastustajalta pitää ottaa pois kiekko. Jos olisin valmentaja, oman valmennusfilosofiani voisi tiivistää näin: "Kun kiekko on omalla joukkueella, se ei ole vastustajalla."
Tarttukaamme hetkeen otsakiharasta.
Tiedän tyypin, joka on innoissaan Shakespearen näytelmistä. Erityisesti Hamlet on kuulemma kovaa kamaa, ei enempää eikä vähempää kuin maailman paras näytelmä. Häntä ei hetkauttanut tieto, että Shakespeare (1565-1616) ei ollut yksin tekstien takana, vaan kyseessä olisi ollut kirjoittajaryhmä. Lopputulos ratkaisee, kuten jääkiekossa.
Näytelmässä Loppu hyvin, kaikki hyvin (suom. Tiina Ohinmaa, WSOY 2007) kuningas lausahtaa: ”Tarttukaamme hetkeen otsakiharasta; emme ole enää nuoria, ja aika hiipii salavihkaa ryöstämään tärkeimmätkin päätöksemme ennen kuin ne pannaan täytäntöön.” Otsakiharasta? Selitysosa kertoo: Renessanssin aikakäsityksen mukaan ihminen oli paikallaan ja aika kulki ohi; niinpä tulevaisuus käsitettiin takana olevaksi, selän takaa lähestyväksi. Aika saatettiin kuvata kaljuna hahmona, vain otsalla kihara. Tilaisuuteen täytyi tarttua kun se oli kohdalla, koska kun Aika oli kulkenut ohi, takaa ei saanut enää otetta.
Vaikutuksen voi tehdä vain maininta Shakespearesta.
Shakespearen syntymästä on tänä vuonna kulunut 458 vuotta. Hänen näytelmiään on käytetty tarinoiden innoittajina monissa paikoissa, aina Aku Ankasta lähtien. Joillekin on kunnia-asia osata ulkoa muutamat Shakespeare-sitatatit, joilla voi tehdä vaikutuksen sopivan tilaisuuden tullen. Vaikutuksen voi tehdä vain maininta Shakespearesta. Animaatioelokuvan Rango (2011) pääosassa on lemmikkikameleontti, joka päätyy löytämänsä kylän sheriffiksi. Rango antaa elämänohjeen: "Käy koulua, syö terveellisesti ja lue Shakespearea." Lisäpotkua voi saada tiedosta, että kameleontin äänenä on näyttelijä Johnny Depp.