Anu Kuivasmäki
Sokeana syntynyt
Kirkonkellot
Ensi sunnuntain evankeliumin äärellä (Joh. 9) mieleeni palautuu muisto yli kahdenkymmenen vuoden takaa. Olin teologian opiskelija ja mukana Helsingin yliopiston saarnaharjoituksissa. Meidän pienryhmäämme johti silloin nykyinen Kuopion piispa Jari Jolkkonen viisalla ja asiantuntevalla tavalla. Sain viisasta kritiikkiä ja kannustusta, joilla molemmilla on tärkeä paikkansa ihmiselossa.
Muistot noista saarnaharjoituksista eivät enää ole kovin täsmällisiä. Opintosuoritukset liittyivät opiskeluajan päätösvaiheeseen ja matka jatkui kohti papin virkaa.
Mieleeni on jäänyt kuitenkin vahva muisto, että kohtasin silloin Raamatun kertomuksen myötä sokeana syntyneen. Evankeliumi pysäytti minut vahvasti yliopistoympäristössä, jossa piti osata käyttää tieteellisesti perusteltuja näkökulmia.
Tässä tilanteessa, yli kaksikymmentä vuotta sitten, sokeana syntynyt pysäytti minut. Mutta näin hän tekee yhä. Sokeana syntynyt on läsnä niin tätä hartauskirjoitusta tehdessä kuin ensi sunnuntaina Ruoveden kirkossa. Hän pysäyttää minut yhä uudelleen ja kysyy: ”Muistatko minua?” Tämän kysymyksen kuulen säännöllisesti myös seurakuntalaisilta. Kuljemme yhteistä matkaa, emme saisi unohtaa toisiamme.
Evankeliumi alkaa sanoilla: ”Jeesus näki tien sivussa miehen, joka oli syntymästään saakka ollut sokea.” Näin yhdellä lauseella avataan näkymä, joka herkistää lukijan ja kuulijan. Se, että Jeesus näkee eli ymmärtää on olennaista. Kukaan muu ei tunnu sitä evankeliumissa tekevän eivät edes opetuslapset. He haluvat tietää vain, kuka on syyllinen tilanteeseen. Vaihtoehdotkin ovat opetuslapsilla tiedossa: Sokea mies itse vai hänen vanhempansa?
Helppojen vastausten etsiminen on aina ollut yleistä. Kovin helposti ajattelemme voivamme ratkaista näin asioita. Harvoin näin kuitenkaan on, sillä elämä ei kohtele ihmisiä tasa-arvoisesti. On asioita, johin emme voi mitenkään vaikuttaa. On ihmisten päätöksillään luomia rakenteita, jotka luovat epätasa-arvoa. Lisäksi ymmärrämme toisiamme huonosti, loukkaamme ja haavoitamme kanssakulkijoita.
Kristillisen uskon vastaus on, että Jeesus on parantajamme. Hän ymmärtää sinua ja minua, eikä etsi syyllisiä. Evankeliumin äärellä sokeana syntynyt kutsuu elokuussa 2024 tien sivussa meitä. Näemmekö hänet?