Kirkonkellot
Noita ja käräjät
Saamme viettää Ruovedellä noitakäräjäviikkoa. Ilojuhlaa siitä, että pitäjämme on ollut sellainen, että yli kolmeen ja puoleensataan vuoteen ketään ei Ruovedellä ole poltettu noitana.
”Älkää tuomitko, niin ei teitäkään tuomita”, sanoo maailman Vapahtaja Jeesus Kristus. Siinä on Jumalan lähestymistapa. Meidät arvioidaan sen mukaan, miten me suhtaudumme toisiin ihmisiin, lähimmäisiimme. Jos me osoitamme heitä kohtaan kovuutta, meidätkin arvioidaan kovin kriteerein. Mutta lempeydellä lähimmäistä katseleva voi luottaa saavansa nauttia Jumalan lempeydestä.
Tällainen on pohjimmiltaan jumalallinen oikeus. Sitä ei ohjaa korvaus eikä kosto. Sen päämäärät ovat oikeuden istujan omassa olemuksessa. Hänen, joka antaa aurinkonsa nousta niin hyville kuin pahoille ja lähettää sateen niin hurskaille kuin jumalattomillekin. Toimii usein toisella lailla kuin inhimilliset oletusarvomme ja oikeudenmukaisuuden käsityksemme
”Miten sokea voisi taluttaa sokeaa? Molemmathan siinä putoavat kuoppaan.”, muistuttaa Kristus. Se velvoittaa meistä jokaisen välillä miettimään. millä puolella mölyävää käräjäväkeä olisimme aikanaan olleet Antti Lieroisen noitakäräjillä. Syyttävällä vai puolustavalla? Samalla kannattaa muistaa, että kerran oli maaherran pihalla samanlainen väkijoukko, joka huusi: ”Anna meille Barabbas”.
Me emme ole paljoa tätä parempia. Kun katsoo nykyajan somelynkkauksia, työpaikkavainoja tai koulukiusaamista, on niissä paljon entisten aikojen noitavainojen piirteitä. Isolla joukolla ja isolla kohulla käydään säälimättömästi yksilön kimppuun ja nujerretaan hänet.
Näin yhteisö pyrki suojelemaan itseään ja omaa rauhaansa liian persoonallisilta yksilöiden elämäntavoilta. Jälki on ollut karua ja on sitä edelleen.
Tästä syystä me tarvitsemme Jumalan armoa. Meidän ei kannata luottaa ihmisten tuomiovaltaa. Jumala on luonut maailman hyväksi.
Luomiskertomuksessa Jumala jokaisen luomispäivänsä päätteeksi katselee kättensä töitä ja toteaa, että kaikki on hyvää. Tämä pitää muistaa aina kun lähimmäistä arvioi.
Yli puolen vuosisadan Ruoveden Noitakäräjät ovat muistuttaneet meitä tästä ja siitä, että kaunis kotipitäjämme kuuluu kaikille. Samalla perinnetapahtuma on meille kehotus moniarvoisuutta ja erilaisuutta ymmärtävään mielenmaisemaan.
Se on Ruovedellä onnistunut niin hyvin, että olemme voineet karnevalisoida noitakäräjät pitäjän kesäjuhlaksi. Siitä Jumalalle kiitos.
Ville Vauhkonen
pastori