Paula Mäkeläisen ensimmäinen lastenkirja ilmestyy jouluksi: ”Lapset ansaitsevat hyviä monikerroksisia tarinoita, jotka antavat tilaa oivallukselle ja mielikuvitukselle.”
Terhi Kääriäinen
Viikon Vinha
Viikon loma synkässä marraskuussa ei mennyt etelän auringossa vaan Ruoveden rauhassa
Marraskuun ohut lumipeite peittää terassia. Paula Mäkeläinen nojaa valkokylkiseen koivuun. Sylissä lepää hänen jouluksi ilmestyvä lastenkirjansa ja muistiinpanovihko tekeillä olevaan kirjaan.
Vinhan kirjakaupan yläkerran kulmahuone on osoittautunut kirjailijalle inspiroivaksi paikaksi. Mäkeläinen pitää rauhasta, mutta ei haluaisi vetäytyä erämaamökkiin kirjoittamaan.
Ruovedelle saavuttuaan hän ymmärsi, kuinka paljon turhaa aikaa menee kotona Tampereella paikasta toiseen suhaamiseen. Täällä voi välillä laskeutua alakerran kahvilaan tai poiketa viereisissä kaupoissa, punttisalilla tai joogassa.
Mäkeläinen tekee päivätyötään tuulivoimatuotantoa edistävän yrityksen vastuullisuuspäällikkönä. Kerrottuaan työpaikallaan viikon lomasta työkaverit kysyivät, onko Mäkeläinen lähdössä etelän aurinkoon.
– Mä sanoin, että ei kun Ruovedelle. En ole ikinä ennen odottanut marraskuun lomaa Suomessa, enkä ole sellaista juuri pitänytkään, hän kertoo.
Kirjailijaresidenssissä pystyy keskittymään tekstiinsä eikä tarvitse miettiä kuin itseään. Iltaisin voi tarttua kutimeen tai kirjaan.
Opettaja sanoi, ettei koulusta voi saada enää lisää vihkoja.
Paula Mäkeläisen kirjoitti jo lapsena paljon. Niin paljon, että opettaja sanoi, ettei koulusta voi saada enää lisää vihkoja.
Myöhemmin hallintotieteen opinnot Tampereen yliopistossa ja nuorena perustettu perhe veivät ajatukset, ja kaikki kirjoittaminen liittyi opintoihin tai työhön. Luovuudelle ei ollut kanavaa.
Kolmekymppisenä perheen kiireisin pikkulapsivaihe oli ohi ja Oriveden opiston luovan kirjoittamisen etäkurssi herätti vanhan kipinän.
Hän päätyi monien sattumien kautta kirjoittamaan näytelmiä Kangasalla toimivaan lasten ja nuorten teatteriin.
Yksi näytelmistä oli Ulpu Uniratsu ja kauhea Kronkku, josta hän on kirjoittanut myös lastenkirjan. Se on Mäkeläisen ensimmäinen kirja ja ilmestyy joulukuussa omakustanteena.
Kirjailija sanoo kohdanneensa elämässään vaikeita ja traumaattisiakin murroskohtia, mutta samalla ne ovat joka kerta tuoneet elämään uusia mahdollisuuksia.
Haave seuraavasta kirjasta, joka liittyisi sekä omaan elämään että elämään yleensä, on elänyt kymmenen vuotta. Elämää koskeviin tarinoihin liittyy oleellisesti myös kullekin historialliselle ajalle ominainen yhteiskunnallinen murros. Sopivan raamin löytäminen vaati aikaa.
Hyvin erilaisista taustoista tulevien ihmisten kanssa käytyjen pohdintojen jälkeen Mäkeläinen vakuuttui siitä, että jokainen yksilöllinen tarina on kertomisen arvoinen.
45-vuotias kirjailija sanoo kohdanneensa elämässään vaikeita ja traumaattisiakin murroskohtia, mutta samalla ne ovat joka kerta tuoneet elämään uusia mahdollisuuksia. Mäkeläinen on pystynyt kääntämään tapahtuneet valon puolelle oman ajattelutapansa ja muiden ihmisten tuella.
– Jokaisesta niistä on syntynyt uusi polku ja tapahtumien ketju, josta on tullut tosi paljon hyvää, hän pohtii.
Elämälleen voi löytää merkityksen, kun toimii omien arvojensa mukaisesti.
Kirjailija ei halua nimittää teostaan self help -oppaaksi, sillä hän ei halua opettaa ketään, vaan kertoa havaintojaan.
– Jokaisen elämäntilanne, tausta ja voimavarat ovat erilaiset. Yksilölliset tarinat voivat kuitenkin tuoda ihmiselle lohtua ja uusia näkökulmia. Jos näin tapahtuu, tarina on aina itsessään arvokas.
Tärkeitä teemoja ovat resilienssi, toivo ja uusien ovien aukeneminen. Elämälleen voi löytää merkityksen, kun toimii omien arvojensa mukaisesti.
– Yleensä merkitys löytyy hyvin konkreettisista asioista, jotka liittyvät muihin ihmisiin. Olipa se sitten yhteiskunnallisesti vaikuttava iso asia tai tosi pieni asia ihmisen lähellä.
Elämän merkitys voi liittyä vaikkapa toisen auttamiseen ja kohtaamiseen tai itsensä toteuttamiseen luovuudella tai vapaaehtoistyötä tekemällä.
Kirjassa käsitellään myös erityisherkkyyttä, omien piirteiden kanssa elämistä ja voimavarojen säätelyä.
Mäkeläinen toteaa jatkuvan uutisten virran tuovan ihmisille turvattomuuden tunnetta. Varsinkin herkän ihmisen on tärkeää rajata uutistulvan seuraamista, jotta se ei kuormita yli äyräiden.
– Olen päätynyt siihen, että haluan kirjoittaa mahdollisimman paljon omia havaintoja ensin.
Paula Mäkeläinen aikoo tulla keväällä vielä kaksi kertaa Vinhaan työstämään kirjaansa. Tuolloin tarkoituksena on hyödyntää lähdekirjallisuutta tekstin täydennykseksi.
Hän kokeili ensin toistakin kirjoittamisen tapaa. Akateemisesta maailmasta tulleena hän kasasi viereensä kirjapinkan, mutta totesi, ettei pysty tuottamaan tekstiä muiden kirjat vieressään.
– Olen päätynyt siihen, että haluan kirjoittaa mahdollisimman paljon omia havaintoja ensin. Tarkoitus on löytää oma ääni ja vahvistaa sitä lähteillä, Mäkeläinen kuvaa isoa oivallustaan.