Kesä ja helle, mutta elossa olen!
Oikeastaan minun pitäisi poimia mulpereita, ensimmäiset niistä ovat kypsiä ja tuuli pudottelee niitä jo maahan mulperipuun alle. Mutta miten voi tehdä ulkona pienintäkään liikettä vaativaa työtä, kun lämpömittari jo aamupäivällä kello 10 näytti 30°C, iltapäivällä luku on varmaan 37°C, ainakin eilen oli!
Voin siis yhtä hyvin kertoa, että olen elossa ja että minulla on siitä virallinen, notaarin kirjoittama todistus.
Vanha tätini kuoli tammikuun lopussa, ja koska hänellä ei ollut omia lapsia, hänen sisarustensa lapset ovat – teoreettisesti – kaikki hänen perijöitään. (Korostan: teoreettisesti, sillä tiedossa on, että hän teki testamentin eikä minua siinä mainita.) Ilmeisesti siitä syystä, että asun ulkomailla, minun oli todistettava, että olen elossa: sain kuolinpesän asioita hoitavalta viranomaiselta meilin, jossa minua pyydettiin lähettämään elossaolotodistus, saisin sen notaarilta, minua opastettiin.
Elossaolotodistus?
Soitin siis Wienin asuinalueeni notaarille, jonka toimisto on sattumalta nurkan takana.
Elossaolotodistus? Notaarin sihteeri nauroi: Ei sellaista ole olemassa, emme me sellaista voi kirjoittaa!
Selitin tilanteen juurta jaksaen ja kysyin, mitä voisin tehdä, en toki halua jarruttaa tätini jäämistön selvittämistä ja perunkirjoituksen toimeenpanoa. (Perunkirjoitus-sanaa ei mikään saksalainen sanakirjakaan näytä tuntevan!)
Lähettäkää minulle saamanne meili, päätti sihteeri lopulta, hän halusi selvästi ymmärtää, mistä oli kyse. Minua nauratti: meili on suomeksi, asia ei hänelle sen lukemisesta valkenisi.
Lähettäkää minulle alkuperäinen meili ja liittäkää oheen sen käännös; voitte kääntää sen itse, en tarvitse virallista käännöstä, päätti sihteeri. Niin tein. (Luojankiitos: ei virallista käännöstä!)
Keskustelu notaarin sihteerin kanssa käytiin huhtikuussa ja lähetettyäni vielä kuvan henkilöllisyystodistuksestani sain tapaamisajan: 9.6. kello 14 notaari olisi tavattavissa. Kuvittelin, että elossaolotodistus olisi silloin valmis ja haettavissa, mutta mitä vielä!
Maski naamalla – Wienissä on käytettävä maskia aina kun astuu kotiovesta ulos – koputin notaarin oveen ja esitin itseni ja asiani. Hetkinen, odottakaa odotushuoneessa.
En tuntenut oloani yhtään tärkeämmäksi tai varmemmaksi, vaikka nyt olen virallisesti elossa.
Odotin, varttitunnin, kauemminkin, ilmeisesti sihteeri valmisteli pyytämääni dokumenttia. Lopulta minut kutsuttiin sisään. Notaari tervehti minua ja totesi, että olen ilmielävä, niin että hän voi hyvällä omallatunnolla allekirjoittaa sihteerinsä laatiman paperin. Sitten keskustelimme edellisillan jalkapallotapahtumasta, Tanska-Suomi -ottelusta ja notaari onnitteli minua Suomen voitosta. Vakuutin vaatimattomasti, ettei minulla ollut siihen osaa eikä arpaa. Maksoin saamani paperin – 100 euroa! – ja kävelin kotiin.
Vasta kotona luin, mitä dokumenttiin oli kirjoitettu:
Minä, Dr. So-und-so, olen tavannut oheisen henkilöllisyystodistuksen (kopio ohessa) esittämän henkilön ja todennut hänen olevan elossa, ja tämän asiaintilan todistan täten virallisesti…
Lähetin heti kopion tästä arvokkaasta paperista perunkirjoitusta hoitavalle viranomaiselle Ruovedellä ja se hyväksyttiin, huraa!
En tuntenut oloani yhtään tärkeämmäksi tai varmemmaksi, vaikka nyt olen virallisesti elossa, mutta sitten muistin, etteivät tällaiset todistukset ole ikuisesti voimassa. Ja se on hyvä muistaa: todistus tai ei, kuolla voin koska vain.
Várbalog 18.6.2021