Aivosumua
Aivosumua, mitä se on, ihmettelin ennen. Koronan jälkiseurauksena sellaista saattaa esiintyä, luin silloin tällöin, mutta tarkempaan selostukseen siitä, mistä on kyse, en koskaan törmännyt. Mutta nyt tiedän, mitä se on: minulla on aivosumua.
Päätin tiukasti jo koronan alkuvaiheessa, etten sairastuisi siihen: kesäaikoina vietin paljon aikaa mökilläni Unkarissa, otin rokotukset, kaikki kolme, käytin aina tehokasta FFP2-maskia, vältin väkijoukkoja, pesin käteni kotiin tultuani… Mutta sitten oli kohteliaisuudesta mentävä naapurin hautajaisiin. Siunauskappelissa kaikilla oli maski naamalla eikä yhteislaulua ollut, sen sijaan ulkona hautausmaalla maskit tungettiin taskuihin, ja sieltä ilmeisesti viruksen nappasin: hautausmaan käytävät olivat ahtaat, haudan äärellä oli tungosta, kun jokainen perinteen mukaisesti heitti arkulle pienen lapiollisen multaa.
Mutta pysytte sitten talossanne ja puutarhassanne ja tulette viikon päästä uudelleen testiin!
Parin päivän päästä olin toistaitoinen, kuten äiti aikoinaan sanoi. Lainasin naapurilta pikatestin: negatiivinen. Mutta kun olo seuraavana päivänä oli perin kurja ja kuume nousussa, oli pakko ajaa Itävallan puolelle lääkäriin ja tehdä virallinen testi. Tulos: positiivinen! Ajanko Wieniin vai jäänkö Unkarin mökille? Kyseenalainen ajokunto sai minut valitsemaan Unkarin mökin, siellä on puutarhakin, jossa voisin istuskella.
– Mutta pysytte sitten talossanne ja puutarhassanne, minulle terotettiin, ja tulette viikon päästä uudelleen testiin!
Menin testiin: taas positiivinen.
Niin meni pari viikkoa. Puutarhassa en juuri jaksanut istua, rojuin sisällä sohvalla. Naapuri kävi ostamassa kyläkaupasta perusruoka-aineita, yritin syödä joka päivä ainakin kerran, vaikkei ruokahalua ollut. Kolmannella viikolla testi oli negatiivinen ja karanteeni julistettiin loppuneeksi. Mutta mitä minä sillä tiedolla tein, kun en jaksanut sataa metriä kävellä! Jos yritin tehdä puutarhatöitä – niitä keväällä riittää – niin väsähdin viidessä minuutissa: ei muuta kuin takaisin sohvalle!
Muistan, miten sairastuttuani tsemppasin itseäni: nyt sinulla on ainakin aikaa lukea! Mutta yhtään kirjaa en saanut luetuksi, eikä ongelma ollut tekstien vetävyydessä: minulla oli menossa englantilaisen Michael Honigin kirja The Senility of Vladimir P (Vladimir P:n dementia), julkaisuvuosi 2016 (!), joka on sarkastinen, terävä fantasia tietyn diktaattorin eläkevuosista. Löysin kirjan sattumalta Rooman päärautatieaseman kirjakaupasta odotellessani poikaani ostoksilta. Ei auttanut, vaikka yritin välillä lukea suomenkielistä kirjaa, minulta kerta kaikkiaan puuttui keskittymiskyky.
Voimat palaavat, teen pieniä pyöräretkiä, varsinaisesta long-covidista ei siis ole kyse. Toivon, että keskittymiskykynikin vähitellen paranisi. Mutta ruusut kukkivat, siitä nautin!