”En voi hyväksyä kunnan reilun 20 000 euron investointipäätöstä.”
Yleisöltä
Kuntalaki 83§: ”Luottamushenkilöllä on oikeus saada kunnan viranomaisilta tietoja, joita hän toimessaan pitää tarpeellisina.”
Tätä oikeutta olen käyttänyt koko sen ajan kun olen kunnallisessa päätöksenteossa ollut mukana, perehtyäkseni aina asioihin perusteellisesti.
Kunnanhallituksessa oli päätettävänä 16.9.2019 alustava maapohjan maanvuokrasopimus Ruoveden kunta/ Vinsanvilla Oy. 30.10.2019 allekirjoitettiin väliaikainen vuokrasopimus. Syksyllä 2019 kunta maksoi Vinsanvillan remontteja 6 200 eurolla. Lisäksi vuokralainen on teettänyt lisäremontteja 25 345,50 eurolla.
Nämä lisäremontit kunnanvaltuusto hyväksyi 21.12.2020 jälkikäteen kunnan vuoden 2020 investointiohjelmaan. Tätä olen vastustanut, perustaen mielipiteeni osapuolten väliseen sopimukseen. Mielestäni kyseessä on sopimusrikko.
Alustavan vuokrasopimuksen erityisehdot, kohta 6: ”Vuokralainen vastaa vuokra-alueen kiinteistöiden vakuuttamisesta. Kunnossapitovelvollisuudesta taikka muista suorittamistaan töistä johtuvista kustannuksista tai toiminnan keskeytymisestä vuokralaisella ei ole oikeutta saada korvausta eikä vuokranmaksussa hyvitystä.”
Sopimuksen purkaminen, kohta 9: ”Kunta sitoutuu lunastamaan vuokralaisen rakentamat kiinteistöt maanvuokralain 34 §:n mukaisesti. Arvo määritetään siten, että 25 vuoden vuokra-ajan jälkeen arvo on 50 % uusinvestoinnista ja 0-vuoden jälkeen 90 % investoinnista.”. Tätä alustavan sopimuksen kohtaa kunta on soveltanut esittäessään investointiohjelmaan lisättäväksi summan 22 405,42 euroa (90 % 25 345,50 eurosta).
Kunnanhallituksen kokouksessa 16.9.2019 esillä ollut alustava vuokrasopimus on ainoa liite, mikä on ollut koko aikana saatavissa asiaa käsiteltäessä. Allekirjoitettu väliaikainen vuokrasopimus on tehty 30.10.2019. Vuokrasopimuksen erityisehdot kohta 5 on sama kuin aikaisemmassa vuokrasopimuksessa ollut kohta 6. Nyt kohta 9 on allekirjoitetussa sopimuksessa kohdassa 8, mutta teksti on: ”Kunta sitoutuu lunastamaan vuokralaisen rakentamat kiinteistöt maavuokralain 34§:n mukaisesti”.
Sopimukssa puhutaan vuokralaisen rakennuttamien kiinteistöjen lunastamisesta, ei olemassaolevien kiinteistöjen remonttien maksamisesta. Uuden rakentaminen ja vanhan remontointi ovat kaksi eri asiaa.
Kunnanvaltuuston kokouksessa valtuutetuilla ei ollut nähtävillä minkäänlaista vuokrasopimusta päätöksen pohjana. Esittelijä toi asian käsiteltäväksi kunnanhallitukselle ja valtuustolle ilman oleellisia vuokrasopimusliitteitä.
Kunnanhallitukseen investointiesitys tuotiin lisäpykälänä aikaisemmin julkaistuun esityslistaan perjantaina 11.12.2020, kunnanhallituksen kokouksen ollessa seuraavana maanantaina. Investointi on tämän lisäksi jätetty viemättä teknisen lautakunnan ja investointiryhmän hyväksyttäväksi.
Tehtyjä remontteja ei voida laittaa kunnan investointimenoksi eikä niillä voi hyvittää vuokria.
Yllämainitut faktat tietäen, en voi hyväksyä kunnan reilun 20 000 euron investointipäätöstä.
Kunnanvaltuustossa 21.12.2020 päätöksestä tekemäni eriävän mielipiteeni mukana toimitettu liite alustavasta sopimuksesta oli jätetty pois kunnanvaltuuston pöytäkirjasta.
Anita Viljanmaa
kunnanvaltuutettu