Sanojen mahti
Kirkonkellot
Kipu ei koskaan tunnu miellyttävältä, olipa kyseessä fyysinen tai henkinen loukkaantuminen. Jos emme tuntisi kipua, asiat olisivat huonosti. Kerrotaan eräästä perheestä, jossa terveet vanhemmat molemmat kantoivat tietynlaista geeniä, joiden yhteisvaikutuksesta lapset sairastuivat harvinaiseen perinnölliseen sairauteen. He eivät tunteneet kipua. Lasten leikkiessä he eivät huomanneet vahingoittaneensa itseään tai toisiaan.
Kipu on kuin varoitusmerkki, joka sanoo, missä kulkee raja. Ilman kivun antamaa merkkiä voisimme fyysisesti vahingoittaaa niin itseämme kuin muita. Ilman fyysistä kipuaistia, elämä ajautuisi kaaokseen. Voisimme ruhjoa itsemme henkihieväriin, jos kipuaistimme ei toimisi.
Samoin toimii henkinen kipuaistimme, omatunto tai miksi sitä haluaa nimittää. Ajattelemattomat sanat ja tahalliset loukkaukset aiheuttavat henkistä kipua niin loukatuksi tulleelle kuin joskus myös loukkaajalle. Nykyaika tarjoaa lukemattomia tapoja välittää loukkaavia ilmaisuja ja usein ne tulevat eteen vielä kasvottomina ilman ennakkovaroitusta. Olemmeko menettäneet henkisen kipuaistimme? Voinko tuntemattomana osoittaa loukkaavat sanat jollekin ilman, että henkinen kipuaistini ilmaisee aiheuttavani jollekin kipua vai riittääkö se, että kukaan ei tunnista minua eikä kukaan näe, kun lähetän terävät ja mielestäni oikeutetut sanani bittiavaruuteen tai muualle julkisuuteen?
Joskus tuntuu siltä, että näihin kipuihin valitaan väärät lääkkeet. Sanoilla loukattu vastaa loukkaukseen vielä kovemmilla sanoilla ja näin yrittää lääkitä saatuja haavoja. Kaikki me joudumme elämämme aikana kohtaamaan loukkauksia. Sunnuntain kirkollinen aihe kehottaa meitä tutkimaan itseämme. Rakentaako sanani keskinäistä yhteyttä vai pyrinkö niillä rikkomaan ja nostamaan vain itseäni esille? Jos olemme rehellisiä itsellemme, tuskin voimme väittää, että emme olisi koskaan sanoillamme loukanneet ketään.
Anteeksi pyytäminen ja anteeksi antaminen on parasta lääkettä tulehtuneisiin suhteisiin. Johannes kirjoittaa kirjeessään: ”Jos me tunnustamme syntimme, on hän uskollinen ja vanhurskas, niin, että hän antaa meille synnit anteeksi ja puhdistaa meidät kaikesta vääryydestä” (1.Joh.1:9). Tätä anteeksiantamusta me kaikki tarvitsemme niin Pyhän Jumalan kuin ihmisten edessä.