Elämän ekologiset reunaehdot
Kirkonkellot
Olemme saaneet kuulla ilouutisen, että naalin pesintä on pitkästä aikaa onnistunut Suomessa. Se on hienoa, olkoonkin, että Suomen naalikanta on vain Ruotsin ja Norjan naalikannan häntä eikä erityisen uhanalainen.
Naalien tärkeää ravintoa on suurpedoilta, erityisesti susilta, jääneet haaskat. Koska näitä petoja ei Suomessa enää poronhoitoalueella käytännössä ole, on naalin elämä vaikeutunut maassamme huomattavasti. Nykyinen pesintäkin pohjautui keinohaaskoihin.
Vastaava esimerkki löytyy linnustostamme. Karjatalouden muutosten seurauksena ovat Suomessa vähentyneet navetan takana haisevat lantatunkiot. Tämä on vaikuttanut suuresti kärpästen määrään, ja sitä kautta romahduttanut käytännössä kaikkien lintukantojen kokoa.
Tässä muutama esimerkki siitä, miten suuresti ihminen vaikuttaa ympärillään olevaan luonnon elämään ja muuttaa siitä. Myös tiedostamattaan. Siksi meidän on syytä ottaa hyvin vakavasti Luojalta saamamme tehtävä viljellä ja varjella elämää lähellä ja kaukana.
Meidän on syytä viljellä, emme voi luottaa siihen, että aina löytyy kaikkea kaupan pakastealtaasta. Sen sijaan meidän on paremmin ymmärrettävä, mistä ruoka oikeastaan tulee lautasellemme. Siten me osaamme myös arvostaa ja kunnioittaa elollista ympärillämme.
Meidän on myös varjeltava elämää, katsoa ettemme typeryydessämme, ajattelemattomuudessamme tai ahneuksissamme tee sellaista, joka säteilee laajasti ja pitkälle ravintoketjussamme. Myös sellaisilla teoilla, jotka eivät kohdistu luomakuntaan suoraan, kuten alun esimerkit todistavat. Se on meidän erityinen vastuumme.
Se on kuitenkin myös meidän hyvinvointimme tae, sillä kyseessä on myös elämän perustotuus. Vain sen syvällä ymmärryksellä voi toteutua virren 59 sanat: ”Nälästä varjele Herramme, siunaa kylväjät maamme.”