Kirjailija Pirkko Soininen on nauttinut viikostaan Vinhan residenssissä. Aktiviteetteja on ollut tarjolla yllin kyllin ja kirjoittaminenkin on sujunut.
Anu Kuivasmäki
Viikon Vinha: Pirkko Soininen kirjoittaa elämäkerrallisia romaaneja: "On hirveän innostavaa päästä perehtymään jonkun ihmisen henkilöhistoriaan"
– Minä olen Pirkko, turkulainen kirjailija, aloittaa Pirkko Soininen haastattelutuokion Vinhan kirjakaupan yläkerran salongissa.
Häneltä on luonnollisesti kysytty, että kuka hän oikein on.
Soininen debytoi kirjailijana vuonna 2013. Hänen runokirjansa Murretut päivät voitti Runo-Kaarina -kilpailun. Toinen runokirja Avataan siiven alta ilmestyi vuonna 2016. Sitten syntyivät dekkarisarja ja elämäkerralliset romaanit.
Soininen työskenteli pitkään toimittajana viestintätoimistossa, kunnes saatuaan ensimmäisen pitkän apurahan, siirtyi kokonaan kirjailijaksi. Siitä on nyt kaksi vuotta.
– Nyt mä olen sellainen vapaa taiteilija ja voin tulla residenssiinkin viikoksi, hän iloitsee.
Salome Virta -dekkareiden kirjoittaminen yhdessä Eppu Nuotion kanssa oli Soinisen mukaan "tosi hauskaa ja hirveän kivaa". Kolmen dekkarin kirjoittaminen oli kuin yhteinen seikkailu.
– Normaalisti kirjailijan työ on yksinäistä. Yksin pähkäilet asioita, mietit kerrontaa, ratkaisuja ja rakenteiden toimivuutta. Nyt me saimme kaikesta jutella keskenämme. Se oli kevyempää.
Dekkareiden jälkeen alkoi syntyä kirjoja tunnetuista naisista: Ellen Thesleffistä, Wivi Lönnistä, Maila Pylkkösestä ja Signe Branderista.
Soininen käyttää kirjoistaan itse mieluummin termiä elämäkerrallinen romaani, kuin biofiktio, joksi niitä voisi myöskin kutsua. Laji oli Soinisen mukaan puolivahinko.
– En suunnitellut, kun kirjoitin Ellenin ensimmäisenä, että nyt kirjoitan monta tällaista samanlaista elämäkerrallista romaania. Olen sitten jotenkin viehättynyt tähän lajiin. Siinä yhdistyy sellainen tutkiminen, joka minua kiehtoo. On hirveän innostavaa päästä perehtymään jonkun ihmisen henkilöhistoriaan.
Kaikki Soinisen romaanien päähenkilöt ovat naisia. Osa kuuluisia, osa unohdettuja.
– On vain tuntunut, että olisi ihanaa kertoa heistä enemmän, hän perustelee.
Soinisen mukaan elämäkerrallisten romaanien kirjoittaminen on siinä mielessä helppoa, että kirjailijalle annetaan henkilöt valmiina. Myös juoni ja tosiasiat ovat olemassa. Näiden sisällä pääsee sitten vapaasti kuvittelemaan,
– Se on minusta ihanaa, koska kuitenkin teen fiktiota ja mahdollisen maailman kuvittelemalla täytän aukkoja, mitä väistämättä on. Esimerkiksi Signe Branderista ei ollut juuri mitään faktaa, eikä hänestä kauheasti tiedetä. Minä sitten etsin sieltä semmoisia aukkoja, joita lähdin täyttämään.
Yritän joka kirjaan löytää erilaisen näkökulman, kertojaratkaisun ja rakenteen.
Jos Signessä Pirkko Soininen täyttää Helsinkiä runsaasti valokuvanneen Signe Branderin elämänmenoa takaumina ja kuvina, Ellenissä hän hyppää Ellen Thesleffiksi kirjoittamaan päiväkirjamerkintöjä Firenzen vuosista.
Kirjassa Valosta rakentuvat huoneet Wivi Lönnin elämä rakennetaan pitkäaikaisjanana ja kolmannen kertojan kautta. Maila Pylkkäsen elämä saa puolestaan Kipulinnussa sävynsä runoilijan tiiviistä muotokielestä.
– Yritän joka kirjaan löytää erilaisen näkökulman, kertojaratkaisun ja rakenteen.
Jos kirjan rakenne muotoutuu päähenkilön mukaan, myös kirjoitusprosessi vaihtelee.
– En kirjoita yleensä missään järjestyksessä alusta loppuun, vaan sieltä täältä. Teen rinnakkain tutkimusta ja kirjoitan. Se ruokkii, kun löydän taustamateriaalista jotain kiinnostavaa ja se ujuttautuu mukaan tekstiin.
Kun kirjoittaa tunnetuista ja oikeista henkilöistä ja osa kirjasta on kirjailijan mielikuvitusta, millaista palautetta olet saanut?
– Kaikenlaista palautetta. Jotkut tykkää ihan hirveästi elämänkerrallisista romaaneista ja jotkut ei tykkää siitä lajityypistä ollenkaan. Jotkut on sitä mieltä, että kaikki pitää olla tiukkaa faktaa tai fiktiota ja on arveluttavaa sekoittaa niitä. Elämäkerrallisia romaaneja on kirjoitettu kauan. Ei se ole mikään minun keksintöni.
Jotkut tykkää ihan hirveästi elämänkerrallisista romaaneista ja jotkut ei tykkää siitä lajityypistä ollenkaan.
Tällä hetkellä Pirkko Soininen kirjoittaa uutta elämäkerrallista romaania ja muutakin, mutta pitää ne vielä visusti omana tietonaan ja vaihtaa notkeasti puheenaihetta. Kuinka onnekas hän olikaan, voittaessaan arvonnassa viikon Vinhan residenssissä.
– Oli aivan ihanaa saada tämmöinen lahja tulla tänne! Olen käynyt kirjakaupassa lukuisia kertoja, mutta en täällä ylhäällä.
Samassa hengenvedossa paljastuu, että Soiniselle Ruovesi on tuttu muutenkin. Hän on nimittäin jo vuosia viettänyt muutaman viikon kesäruovesiläisenä.
Muistoja on myös Ellen Thesleffistä kertovasta näytelmästä Kaikuja Muroleesta, jonka hän kirjoitti vuonna 2019. Sitä esitettiin Muroleen nuorisoseurantalolla.
Muistoja on kertynyt residenssiviikostakin. Aktiviteetteja on riittänyt pubivisasta avantouintiin, kinkereistä hauskoihin ruokahetkiin ja keskusteluihin.
– Ja residenssissä saa aina tehtyä hyvin töitäkin. Tuossa pöydän ääressä on tullut istuttua ja kirjoitettua. Tää on luksusta!
Kun kaikki arjen puuhat on heitetty sivuun, voi vain keskittyä olennaiseen, eli kirjoittamiseen. "Tää on luksusta", sanoo kirjailija Pirkko Soininen Vinhan kirjakaupan salonki-huoneessa.
Anu Kuivasmäki
Viikon Vinha on juttusarja Vinhan kirjakaupan residenssissä työskennelleistä kirjailijoista ja taiteilijoista. Jutut julkaistaa sunnuntai-iltapäivisin Ruovesi-lehden nettisivuilla ja ne ovat vapaasti kaikkien luettavissa.
Fakta
Pirkko Soininen
Runokirjat: Murretut päivät 2013, Avataan siiven alta 2016.
Salome Virta -dekkarit yhdessä Eppu Nuotion kanssa: Nainen parvekkeella 2016, Sakset tyynyn alla 2018, Punainen vaate 2019.
Näytelmä: Kaikuja Muroleesta 2019.
Elämäkerralliset romaanit: Ellen 2018, Valosta rakentuvat huoneet (2021), Kipulintu (2023), Signe (2024).
Lisätietoja: pirkkosoininen.fi