Olli Saukko oli Vinhan kirjakaupan residenssissä kirjoittamassa jo toista kertaa. Hän lukee parhaillaan kahta kirjaa, jotka ovat Marjut Mularin "Usko tai älä. Mitä kristinuskosta kannattaa tietää ja miksi" sekä Karolina Kouvolan "Pohjolan noituus".
Karoliina Laikio
Lukion jälkeen stand up -keikkoja tehnyt Olli Saukko keskittyy parhaillaan amerikkalaisten juutalaisten näkemyksiin kulttuurisodista
Olli Saukko, 35, on väitöskirjatutkija Helsingin yliopistosta. Hänen tutkimusalojaan ovat uskonnontutkimus ja Pohjois-Amerikan tutkimus.
Lokakuun puolessa välissä Saukko oli Ruovedellä Vinhan kirjakaupan residenssissä kirjoittamassa väitöskirjaansa, jonka aiheena on amerikkalaisten juutalaisten näkemykset kulttuurisodista entisen Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman presidenttikaudella.
– Sen ohella seuraan jatkuvasti Yhdysvaltojen poliittista ja yhteiskunnallista ilmapiiriä, joka on Obaman aikojen jälkeen polarisoitunut entisestään. Tarkoitukseni on jatkaa kirjoitustyötä vielä ensi kevääseen asti ja saattaa väitöskirjaprosessi päätökseen noin vuoden kuluttua.
Hieman yllättäen merkittävä osa liberaaleista amerikkalaisista kristityistä on itse asiassa katolilaisia.
Saukon mukaan jokaisen olisi hyvä ymmärtää, että Yhdysvalloissa uskonnollisuus on yksi yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen motivoivista tekijöistä.
– Se ei vaikuta ainoastaan yhteiskunnallisten kiistojen konservatiivisella osapuolella, vaan maasta löytyy myös liberaaleja uskonnollisia toimijoita. Hieman yllättäen merkittävä osa liberaaleista amerikkalaisista kristityistä on itse asiassa katolilaisia, ja itsekin tunnen joitain.
Kouvolan kirja sopisi hyvänä valmistautumisena vaikkapa ensi kesän Ruoveden Noitakäräjille.
Tutkimusaiheensa ympärillä Saukkoa inspiroivat hyvin tehdyt suomalaiset Amerikka-aiheiset podcastit, kuten Iida Tikan Mureneva maa. Harkitusti valittu musiikki työskentelyn taustalle auttaa puolestaan häntä kirjoitusprosessissa merkittävästi. Ruovedellä hän kuunteli pääasiassa instrumentaalimusiikkia.
– Kirjoittaessa on soinut muun muassa saksofonisti Jess Gillamin levyt sekä pelimusiikkia, eniten niistä Frida Johanssonin laatima soundtrack Unravel-videopeleihin.
Musiikin ja podcastien kuuntelun lisäksi Saukko myös lukee.
– Olen juuri aloittanut kaksi kirjaa: Marjut Mularin Usko tai älä. Mitä kristinuskosta kannattaa tietää ja miksi sekä Karolina Kouvolan Pohjolan noituus. Mulari eli Pastori Maikki sanoittaa tietokirjassaan kristinuskon perusteita tähän maailmanaikaan sopivalla ja lähestyttävällä tavalla. Kouvolan kirja sopisi hyvänä valmistautumisena vaikkapa ensi kesän Ruoveden Noitakäräjille.
Saukko harrastaa laajasti musiikkia ja kulttuuria. Taustalla on myös nuorempana tehtyjä stand up -komediakeikkoja, joista parista hän kertoo saaneensa jopa palkkion. Nyt hänen harrastuksiinsa lukeutuvat stand upin sijasta erilaiset pelit.
– Viime vuosina minulla on aktivoitunut vahva peliharrastus, johon sisältyy videopelejä sekä sitäkin enemmän pöytäroolipelejä, kuten Dungeons & Dragons.
Ruovedellä vietetyn viikon aikana hän keskittyi kuitenkin kirjoittamisen ja ulkoilun lisäksi koluamaan tarkasti läpi Vinhan kirjavalikoiman, josta hänen oli tarkoitus hankkia joululahjoja sukulaisille.
Fakta
Väitöstutkimus työn alla
Työskennellyt väitöskirjatutkijana Helsingin ylipiston teologisessa tiedekunnassa kirkkohistorian osastolla 1.1.2020–31.12.2023.
Jatkanut väitöskirjatutkimustaan Ella & Georg Ehrnrooth Stiftelsen apurahoilla. Monitieteinen väitöstutkimus "Tikkun, Commentary, and American Jewish Perspectives on the Obama Era Culture Wars 2012–2016" liikkuu uskontohistorian, yhteiskuntahistorian ja Pohjois-Amerikan tutkimuksen alueilla.
Tutkimuksellisia kiinnostuksen kohteita ovat amerikkalainen uskonnollisuus, amerikkalainen yhteiskunta, yhteiskunnallinen polarisaatio ja kulttuurisodat, juutalaisuuden historia ja antisemitismi sekä videopelien ja muun populaarikulttuurin tutkimus.
Tänä vuonna julkaistut kirjoitukset: "Digitaaliset pelit identiteettiä ja mielenrauhaa rakentamassa" (Uskonnontutkija 1/2024) ja "Monitieteinen tutkijajoukko uskonnollisen nationalismin ja oikeistopopulismin äärellä" (Kirkko ja tutkimus -blogi).
Helsingin yliopisto