Juomaveden keittokehotus on voimassa toistaiseksi Kurun vesiosuuskunnan alueella.
Juomavesi on keitettävä Kurun vesiosuuskunnan alueella – Keittokehoitus voimassa ainakin ensi viikon alkuun
Juttu päivitetty 6.12. kello 14.
Kaikki juoma- ja ruokavesi on Kurun vesiosuuskunnan alueella keitettävä vähintään 5 minuuttia. Keittokehotus asetettiin torstaina 5. joulukuuta ja se koskee koko vesiosuuskunnan aluetta.
Vesiosuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Janne Ilomäki kertoo, että vedenkeittokehotus koskee noin 450 taloutta.
Kiehauttaminen esimerkiksi vedenkeittimellä ei riitä. Peseytymiseen vettä voi käyttää normaalisti, kun välttää veden joutumista suuhun, silmiin ja haavoihin. Astianpesukonetta voi käyttää kuumimmalla ohjelmalla ja astioiden pitää kuivua täysin ennen käyttöä.
Veden keittokehotus on voimassa toistaiseksi.
Juomavedessä voi olla tautia aiheuttavia mikrobeja, sillä keskiviikkona 4. joulukuuta Kurun vesiosuuskunnan verkostosta otetuista vesinäytteistä on löydetty koliformisia bakteereja. Tietoon ei ole tullut ihmisten sairastumisia asiaan liittyen.
Koliformisia bakteereja ei saa esiintyä verkostovedessä lainkaan. Koliformisten bakteerien esiintyminen verkostovedessä saattaa johtua esimerkiksi pintavesien päätymisestä veteen tai verkostossa olosuhteiden seurauksena tapahtuvasta bakteerikasvusta.
Myöhemmin verkostoa voidaan tarvittaessa desinfioida kloorilla. Mikäli klooraus toteutetaan, siitä tiedotetaan erikseen. Veden keittokehotus on voimassa toistaiseksi.
Vesiosuuskunta jakaa tietoa keittokehotuksesta myös suoraan veden käyttäjille.
Tilanteen kartoittamiseksi otettiin lisää näytteitä torstaina 5. joulukuuta. Näytteissä todettiin edelleen koliformisia bakteereita. Seuraavat näytteet otetaan maanantaina 9.12. Tulokset saadaan tiistaina 10.12.
Kurun vesiosuuskunta selvittää yhdessä viranomaisten kanssa syytä bakteerilöydökselle.
Näytteiden tuloksista ja jatkotoimista tiedotetaan seuraavilla internet-sivuilla: https://pirteva.pirkkala.fi ja https://www.kurunvesiosuuskunta.fi/. Myös Ruovesi-lehti seuraa tilanteen kehittymistä.